ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Προβλήματα με τα εμβόλια για την ιλαρά και την εποχική γρίπη

ΠΦΣ: Προβλήματα με τα εμβόλια για την ιλαρά και την εποχική γρίπη

Την άμεση επίλυση δύο τεχνικού χαρακτήρα θεμάτων ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τα οποία όμως δημιουργούν ταλαιπωρία, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους φαρμακοποιούς.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στα εμβόλια τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτήν την εποχή: της ιλαράς λόγω της επιδημικής έξαρσης της νόσου και της εποχικής γρίπης, για την οποία η περίοδος εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Ως προς τα εμβόλια της ιλαράς, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, επισημαίνει ο ΠΦΣ. Επειδή έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης της νόσου, τα εμβόλια αυτά έχουν διαφορετικό barcode από αυτό που αναγνωρίζει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν.

Στα αντιγριπικά εμβόλια από την άλλη, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θεωρεί τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο.

Ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα, όμως η επίλυσή του έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία, υποστηρίζει ο Σύλλογος και αναμένει ότι με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος να αντιμετωπισθεί. Ωστόσο, εύλογα διερωτάται «αν αυτή είναι η ορθή πρακτική (σ.σ. η δημοσιοποίηση) για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Σχετικές ειδήσεις