ΥΓΕΙΑ

Έξαρση ιλαράς: 34 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Έξαρση ιλαράς: 34 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Σταθερό αυξητικό ρυθμό φαίνεται πως έχει η επιδημική έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34 σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή, στις 12 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, είχαν καταγραφεί συνολικά 284 κρούσματα ιλαράς.

Η συχνότητα συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη στη Νότια Ελλάδα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει πως η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Δύο θάνατοι στο Κόσοβο

Την ίδια ώρα, η επιδημική έξαρση της νόσου συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Στο Κόσοβο έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι και μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί 140 άτομα, από ενός έως 40 ετών.

Το υπουργείο Υγείας του Κοσόβου έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τα κέντρα υγείας και συνέστησε σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας, Ουράν Ισμαϊλι, απηύθυνε δραματική έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Η εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, όλοι οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα» διεμήνυσε ο κ. Ισμαϊλι μετά την επίσκεψή του στην επιδημιολογική κλινική της Πρίστινας.

Οι αρχές αναφέρουν ότι όλοι όσοι προσβλήθηκαν, είτε δεν είχαν εμβολιστεί είτε δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον εμβολιασμό των παιδιών παρατηρείται στις κοινότητες των Ρομά από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι ασθενείς. Κρούσματα υπάρχουν, επίσης, στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με προσβληθέντες από ιλαρά.

Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, όπου και εκεί ξεκίνησε ο έκτακτος εμβολιασμός του πληθυσμού. Ένα κρούσμα παρουσιάστηκε στην πόλη Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, σε άτομο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κόσοβο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις