ΦΑΡΜΑΚΟ

Πολυνομοσχέδιο: Ελάχιστο ωράριο με ανώτατα όρια λειτουργίας στα φαρμακεία

Πολυνομοσχέδιο: Ελάχιστο ωράριο με ανώτατα όρια λειτουργίας στα φαρμακεία

Οι 40 ώρες την εβδομάδα ορίζονται ως ελάχιστο ωράριο λειτουργίας για τα φαρμακεία, οι οποίες όμως θα κατανέμονται με βάση ανώτατα χρονικά όρια, καθώς και τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε περιοχής.

Οι διατάξεις για το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων, με υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη (10/01/2018) στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το υποχρεωτικό, ελάχιστο ωράριο λειτουργίας των 40 ωρών την εβδομάδα κατανέμεται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Αυτές οι 40 ώρες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σωρευτικά τα εξής ανώτατα χρονικά όρια: από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και από τις 08:00 έως τις 20:00 εντός της ημέρας. Επίσης, όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις διημερεύσεις (από τις 08:00 έως τις 20:00 κάθε ημέρας) και στις διανυκτερεύσεις (από τις 20:00 έως τις 08:00 της επομένης).

Τα φαρμακεία τα οποία θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, επιπλέον των 40 ωρών εβδομαδιαίως, δεν εξαιρούνται από τις διημερεύσεις εφόσον έχουν δηλώσει διευρυμένο ωράριο στο χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08:00 έως 20:00, ούτε από τις διανυκτερεύσεις εφόσον έχουν δηλώσει διευρυμένο ωράριο στο χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 20:00 έως 08:00 και για όσο χρόνο τηρείται αυτό το ωράριο.

Το ελάχιστο ωράριο λειτουργίας και οι υποχρεωτικές διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις περιλαμβάνονταν στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς του Δεκεμβρίου, ενώ έμενε να συγκεκριμενοποιηθεί το ανώτατο όριο λειτουργίας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Για το συνολικό πλαίσιο, πάντως, για την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα λάβει και την έγκριση του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων