ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κλείσει οριστικά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

ΠΦΣ: Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κλείσει οριστικά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Με κινητοποιήσεις και κλιμάκωση των αντιδράσεων σκοπεύουν να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Σήμερα, Πέμπτη (21/12/2017) ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, την οποία κατέθεσε μόλις χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία δεν φέρνει κάτι καινούριο -επισημαίνει το υπουργείο Υγείας- σε σχέση με την εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2015, η οποία έδινε τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς (με μορφή ΕΠΕ και υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιού με ποσοστό 20% για φυσικά πρόσωπα και μόνο σε συνεταιρισμούς φαρμακείων για νομικά πρόσωπα).

Τη συγκεκριμένη ΚΥΑ είχε ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούλιο του 2017, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Η νέα τροπολογία του υπουργείου Υγείας στην ουσία αποτελεί μεταβατική ρύθμιση του θέματος μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ρυθμίζει γενικότερα τη λειτουργία των φαρμακείων, και σε σχέση με το ωράριο, κάποια ανοιχτά σημεία του οποίου μένουν να διευκρινιστούν με τους θεσμούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ωστόσο, ευελπιστούσε ότι η επανεξέταση του ζητήματος του ιδιοκτησιακού, θα είχε ως αποτέλεσμα μία κοινώς αποδεκτή λύση, σύμφωνη «με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου». Χαρακτηριστικά, έχει ζητήσει να υιοθετηθεί το μοντέλο της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο το 51% κατέχει αποκλειστικά φαρμακοποιός. Η πανομοιότυπη τροπολογία με την ακυρωθείσα ΚΥΑ προκάλεσε την οργή του ΠΦΣ, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η κυβέρνηση υπακούοντας στις τροϊκανές εντολές, επαναφέρει την απόφαση που το ΣτΕ μόλις κατήργησε. Η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ να κλείσει οριστικά το θέμα. Δυστυχώς λέει σε όλα ΝΑΙ στην Τρόικα».

Ο ΠΦΣ επαναλαμβάνει το αίτημά του να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων. «Θέλουμε να κάνουμε τα 11.000 φαρμακεία, 11.000 Υγειονομικά Κέντρα με επιστήμονες φαρμακοποιούς, με επιστημονική κατάρτιση προσφοράς στη Δημόσια Υγεία».

Τέλος, οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν: «Ας αντιληφθεί ο κάθε ιδιώτης – μη φαρμακοποιός που θα θελήσει να "επενδύσει" ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του. Τις επόμενες ημέρες θα αντιληφθούν όλοι την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας».

Σχετικές ειδήσεις