ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

Υπό ανάπτυξη 7.000 νέα φάρμακα

Το ρόλο της κλινικής έρευνας στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αλλά και στην οικονομία της χώρας αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, στις 20 Μαΐου.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι η κλινική έρευνα θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα της πολιτικής υγείας, καθώς αποτελεί μια σημαντική επένδυση με υψηλή προστιθέμενη αξία και για τους ασθενείς και για την οικονομία. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες έχουν ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Στο πεδίο της οικονομίας, οι κλινικές μελέτες προσελκύουν διεθνή κεφάλαια, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και απασχολώντας εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική πολιτεία, σημειώνει ο ΣΦΕΕ. Ταυτόχρονα, η χώρα κερδίζει ερευνητική τεχνογνωσία.

Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται διεθνώς και στη χώρα μας κάτω από αυστηρό επιστημονικό, κανονιστικό, νομικό πλαίσιο, ακολουθώντας διεθνείς κανονισμούς (ICH-GCP) που διασφαλίζουν την ασφάλεια και ακεραιότητα των συμμετεχόντων ασθενών, ενώ οι διαδικασίες παρακολουθούνται από συνεχείς ελέγχους (audits/inspections) τοπικών, αλλά και διεθνών αρχών και οργανισμών (ΕΟΦ, EMA, FDA). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, προσελκύει περίπου 2,5 δισ. ευρώ τέτοιων μελετών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα. Στον αντίποδα η Ελλάδα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από τις κλινικές μελέτες είναι τα εξής:

  • Επενδύονται λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων,
  • 16 εκατ. ευρώ ή το 20% αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο
  • 12 εκατ. ευρώ ή το 15% αποδίδονται στα συμμετέχοντα νοσοκομεία
  • 4 εκατ. ευρώ ή το 5% στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ
  • Καλύπτεται μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών.

Κατά τον ΣΦΕΕ, οι κλινικές μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. «Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. το χρόνο. Αν και έχουν γίνει βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο επέκτασής τους και το οποίο για να καλυφθεί χρειάζεται συντεταγμένος και δομημένος τρόπος από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» αναφέρει.

Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιρειών μελών του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση. Προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι ο εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου με επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων, καθώς και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

«Ο κλάδος του φαρμάκου, παρ’ όλες τις πιέσεις, παραμένει ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να πράξουν περισσότερα για να διεξαχθούν περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται υπό ανάπτυξη 7.000 νέα φάρμακα. Οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες της χώρας μας θα έχουν πρόσβαση σε αυτά» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved