ΦΑΡΜΑΚΟ

Έλλειψη Etoposide: Έκτακτη εισαγωγή από το ΙΦΕΤ για την κάλυψη των νοσοκομείων

Έλλειψη Etoposide: Έκτακτη εισαγωγή από το ΙΦΕΤ για την κάλυψη των νοσοκομείων

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενημερώθηκε από τον ΕΟΦ για τις εξελίξεις σχετικά με την έλλειψη του βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου Εtoposide.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, χαμηλού κόστους, χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου και περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη από 15/04/2018 έως 20/08/2018. Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον Οργανισμό στην ΕΛΛΟΚ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνο μία εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Βάσει της εκτίμησης της ζήτησης για το εν λόγω φάρμακο η οποία εκτιμάται σε 5.000 δόσεις μηνιαίως, ο ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000 - 1.500 δόσεων ανά εβδομάδα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων. Η ΕΛΛΟΚ παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει πάλι για την εξέλιξή του την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις