Επέτειος Πολυτεχνείου: 751.215 αναγνώστες ενημερώθηκαν από το Newsbomb.gr

Tο Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στην επέτειο…

Παυλόπουλος: «Απαραδέκτως απαθής η διεθνής κοινότητα» απέναντι στο Κυπριακό

«Η θυσία και η ιερή μνήμη του…

Σοκαριστικό ατύχημα στo Grand Prix του Μακάου: Μονοθέσιο «εκτοξεύτηκε» στις κερκίδες (vid)

H 17χρονη πιλότος, Σοφία Φλόερς, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα…

Πολυτεχνείο: Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Λ. Αλεξάνδρας - Βίντεο ντοκουμέντο

Πολυτεχνείο: Καρέ - καρέ η στιγμή που…

Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι

Τραγωδία στην άσφαλτο εκτυλίχθηκε το βράδυ του…

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ

Άκριτα και με καθαρά κοστολογικά κριτήρια γίνεται για μία ακόμη φορά η μείωση των τιμών των φαρμάκων, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τη δημοσίευση προς διαβούλευση του νέου δελτίου Τιμών Φαρμάκων από τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι φαρμακοποιοί, για άλλη μια φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή 1,5 ευρώ, 1,39 ευρώ, 1,41 ευρώ και 1,01 ευρώ, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν νέα, σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του, επισημαίνουν. Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Επίσης, τα ίδια τα φαρμακεία θα επιβαρυνθούν από την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτει ο ΠΦΣ.

Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική οριζόντιας μείωσης των τιμών, δεν έχουν εξαιρεθεί τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα, για τα οποία μάλιστα εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης της διείσδυσής τους, τονίζουν οι φαρμακοποιοί. Οι μειώσεις αυτές έχουν συνέπειες και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική τιμολόγησης δεν οδηγεί στην περιστολή των δαπανών αλλά σε αύξησή τους μέσω της υποκατάστασης.