ΦΑΡΜΑΚΟ

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για τις συνέπειες του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Άκριτα και με καθαρά κοστολογικά κριτήρια γίνεται για μία ακόμη φορά η μείωση των τιμών των φαρμάκων, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τη δημοσίευση προς διαβούλευση του νέου δελτίου Τιμών Φαρμάκων από τον ΕΟΦ.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι φαρμακοποιοί, για άλλη μια φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή 1,5 ευρώ, 1,39 ευρώ, 1,41 ευρώ και 1,01 ευρώ, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν νέα, σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του, επισημαίνουν. Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Επίσης, τα ίδια τα φαρμακεία θα επιβαρυνθούν από την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτει ο ΠΦΣ.

Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική οριζόντιας μείωσης των τιμών, δεν έχουν εξαιρεθεί τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα, για τα οποία μάλιστα εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης της διείσδυσής τους, τονίζουν οι φαρμακοποιοί. Οι μειώσεις αυτές έχουν συνέπειες και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική τιμολόγησης δεν οδηγεί στην περιστολή των δαπανών αλλά σε αύξησή τους μέσω της υποκατάστασης.

Σχετικές ειδήσεις