Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής - Τι λέει η ΔΕΗ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Διακοπή ρεύματος | Ειδήσεις: Χωρίς ρεύμα έμειναν…

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Ένταση και διακοπή στη δίκη - Η αποκαλυπτική κατάθεση του αδελφού του

Πριν καλά καλά ξεκινήσει, διεκόπη η συνεδρίαση…

Σκάνδαλο παρακολούθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Χάκερς κατασκόπευαν διπλωμάτες

Περισσότερα από 1.000 τηλεγραφήματα είχαν «πέσει» στα…

Έκτακτο επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η απόφαση - Πόσα χρήματα δικαιούστε ανά περιοχή

Επίδομα θέρμανσης | Ειδήσεις: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ…

Στη Γαλλία εκδίδονται ο «Mr Bitcoin» και το «Λίπος»

Πράσινο φως στην έκδοση του Ρώσου Αλεξάντερ…

Έντονη δυσαρέσκεια για τις δόσεις του clawback των δύο τελευταίων ετών

Έντονη δυσαρέσκεια για τις δόσεις του clawback των δύο τελευταίων ετών

Επέκταση της δυνατότητας αποπληρωμής του clawback των ετών 2016 και 2017 με μηνιαίους συμψηφισμούς έως και 120 δόσεις, ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι και δη οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, η οποία ρυθμίζει την καταβολή του clawback για το έτος 2017, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «καταστροφικό clawback που ισοδυναμεί με δήμευση του ιατρείου τους». Σύμφωνα με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να συμψηφίζει το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) με ισόποση οφειλή του προς τους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Εάν το ποσό αυτόματης επιστροφής του παρόχου, είναι ίσο ή υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% της ετήσιας υποβαλλόμενης δαπάνης του, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης (rebate) και των μη αποδεκτών δαπανών από τον έλεγχο και εκκαθάριση, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Εάν το ως άνω ποσό είναι μικρότερο του 10%, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η απόφαση αφορά συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς – προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, εκτιμάται, όμως, ότι με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η καταβολή του clawback του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να «στριμώξουν» το clawback όχι ενός αλλά δύο ετών, και του 2016 και του 2017, σε 12 με 24 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατ’ επέκταση βιωσιμότητας, ειδικά σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν ανάλογη ρύθμιση με αυτήν της περιόδου 2012-2015, για την οποία η είσπραξη του clawback μπορεί να γίνει με μηνιαίους συμψηφισμούς έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής ανά πάροχο. Θεωρούν δε, άδικο για όσες επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη τα ποσά επιστροφής αυτής της περιόδου χωρίς τη ρύθμιση των 120 δόσεων, να μην τους δίνεται η δυνατότητα της διευκόλυνσης για το clawback του 2016 - 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για το clawback του φαρμάκου αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το επόμενο διάστημα και οι καταβολές να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Πρόθεση του υπουργείου Υγείας φέρεται να ήταν ο συμψηφισμός του clawback των ετών 2016-2017 σε περισσότερες από 24 δόσεις, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους «θεσμούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το ζήτημα είναι, με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η «χρυσή τομή» στο χρονοδιάγραμμα των καταβολών, καθώς τα ποσά επιστροφής των τελευταίων ετών βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα, απόρροια της ανεπάρκειας της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, έχει πει χαρακτηριστικά πολλές φορές ότι το clawback καθίσταται στην ουσία μη εισπράξιμο, λόγω ύψους αλλά και διαδικασίας.