ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΦ: Να διορθωθεί η στρέβλωση του clawback στα γενόσημα και στα οικονομικά φάρμακα

ΠΕΦ: Να διορθωθεί η στρέβλωση του clawback στα γενόσημα και στα οικονομικά φάρμακα
EUROKINISSI / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Την αποτυχία των μνημονιακών μέτρων της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία και της μονοδιάστατης συμπίεσης των τιμών, επισημαίνει για μία ακόμα φορά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με αφορμή τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%) όσο και σε όγκο (~25,5%), βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, με τη χώρα μας να έχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σημειώνει η ΠΕΦ. Η εξοικονόμηση που χάνει το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ και οι ασθενείς επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος.

Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα, τονίζει η ΠΕΦ. Τα μνημονιακής εμπνεύσεως μέτρα που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να ισχύουν, αφού δοκιμάστηκαν και απέτυχαν στη συγκράτηση των υπερβάσεων της φαρμακευτικής δαπάνης, τελικά ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου, αντί των γενοσήμων και οικονομικών φαρμάκων.

Τεράστια στρέβλωση το clawback

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας καλεί την Πολιτεία να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. «Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα την μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται» αναφέρει.

Ζητεί επίσης την επίσπευση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς), καθώς και να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις