ΦΑΡΜΑΚΟ

Ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Στόλης, Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Περισσότερα από 600 φάρμακα υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση το 2019, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης και των τεράστιων υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς το δημόσιο, οι οποίες μαζί με τη φορολογία φτάνουν στο 70% του τζίρου.

ΟΙ ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΦ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο, η οποία διατηρεί όλο τον αντιαναπτυξιακό μνημονιακό πυρήνα των προηγούμενων ετών παρά τη λήξη του προγράμματος, εξαπέλυσαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων Δημήτρης Γιαννακόπουλος, οι αντιπρόεδροι της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος και Θεόδωρος Κωλέτης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος ΔΣ ΠΕΦ Σίμος Αναστασόπουλος και η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (31/10/2018).

Για την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, για το αν θα υπάρξει αναστροφή της κατάστασης ή θα συνεχίσει να αναπαράγεται μία γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, την οποία δημιούργησε η στρεβλή πολιτική φαρμάκου της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, με αφορμή την κατάθεση των προτάσεων της ΠΕΦ, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Στη συζήτηση όμως έδωσε «εύφλεκτο» υλικό η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, όπου διαφάνηκαν οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση και το clawback. Ως προς την τιμολόγηση, προτείνεται ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε να αντικατασταθεί από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Όσο για τη διαχείριση των υπερβάσεων, το υπουργείο Υγείας επιμένει στη λογική των 99 κλειστών προϋπολογισμών. Και οι δύο προτάσεις απορρίπτονται από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς δημιουργούν νέες στρεβλώσεις και δεν αίρεται η άδικη κατανομή του clawback.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε ότι οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται άδικα και καταχρηστικά το ελληνικό φάρμακο οδηγούν σε αδιέξοδο πολλές εταιρείες του κλάδου με κίνδυνο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων. Αντί η φαρμακευτική πολιτική να αξιοποιεί τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μειώσεων τιμών, της υποκατάστασης και του clawback. «Πουθενά στον κόσμο τα γενόσημα και οικονομικά φάρμακα δεν πληρώνουν clawback. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγουν μόνο εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας» πρόσθεσε ο κ. Τρύφων. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν καταφύγει σε νομικές ενέργειες για να προστατευτούν από τη γενικευμένη επίθεση στο ελληνικό φάρμακο, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η «φυγή» από τη θετική λίστα τουλάχιστον 600 κωδικών παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων με τιμές κάτω των 5 ευρώ, τα οποία αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών. Ως θετική εξέλιξη αναγνώρισε, πάντως, τη μία ανατιμολόγηση το χρόνο.

Ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, η ΠΕΦ ζητά:

- Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα.

- Δικαιότερη κατανομή του clawback σε ευθεία αναλογία με την αύξηση δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί αλλά σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου. Ξεχωριστό budget για γενόσημα και off-patent.

- Κάλυψη των ανασφάλιστων από ειδικούς λογαριασμούς Πρόνοιας με τη συμμετοχή της βιομηχανίας.

- Εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

- Απλούστευση του τρόπου τιμολόγησης με σκοπό α) την ταχεία διείσδυση των γενοσήμων β) τη διατήρηση σε κυκλοφορία οικονομικών φαρμάκων μέσω Ανώτατου ορίου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας.

- Τριετή προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας με συνυπολογισμό της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί κάθε φάρμακο/εταιρεία.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας, από τους τελευταίους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Έχουμε πάνω από 30 ελληνικές παραγωγικές μονάδες, χιλιάδες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές. Και το κυριότερο: προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή ποιοτικό φάρμακο, απόλυτα ελεγμένο και πολύ οικονομικότερο από το αντίστοιχο εισαγόμενο. Όλο αυτό κινδυνεύει με αφανισμό! Απαιτείται μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για μία πιο βιώσιμη και δίκαιη φαρμακευτική πολιτική. Με στοιχεία και αριθμούς, ζητάμε μια τριετή συμφωνία με την κυβέρνηση και τους θεσμούς η οποία θα σταματήσει πλέον αυτό το μοντέλο χρεωκοπίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που στερεί τον Έλληνα ασθενή από ποιοτικό οικονομικό φάρμακο. Ας χρησιμοποιήσει επιτέλους η χώρα μας ό,τι παράγει!» κατέληξε ο κ. Τρύφων.