ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με τις προσλήψεις στα φαρμακεία και τη δωρεάν παράδοση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με τις προσλήψεις στα φαρμακεία και τη δωρεάν παράδοση φαρμάκων

Σειρά παρεμβάσεων προωθεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα φαρμακεία του Οργανισμού, και να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πλαγιανάκο, ο Οργανισμός προχωρά σε προσλήψεις φαρμακοποιών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει από τις συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού και την λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου υγειονομικών υπαλλήλων και που σήμερα αντιμετωπίζονται προσωρινά με μετακινήσεις προσωπικού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισήμανε, με αφορμή αναφορές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), για «τριτοκοσμικές» συνθήκες για τους ογκολογικούς ασθενείς σε φαρμακεία του Οργανισμού: «Προωθούνται μια σειρά από παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ δρομολογούνται και νέες πρωτοβουλίες προκειμένου οι ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία και οι συγγενείς τους να μην υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της αναμονής για τα ενδοφλέβια φάρμακα της μηνιαίας θεραπείας τους».

Ειδικότερα, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης 14 επικουρικών φαρμακοποιών, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη άλλων 38 φαρμακοποιών και 5 βοηθών με σύμβαση ορισμένου χρόνου προκειμένου να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Μεταφορά του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Γκύζη (Παράσχου 23) σε νέο χώρο με περισσότερες θέσεις εξυπηρέτησης κοινού και μεγαλύτερο χώρο αναμονής, καθώς ο χώρος που σήμερα λειτουργεί δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τους ασθενείς. Το νέο φαρμακείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα διαθέτει μεγάλο χώρο αναμονής, αλλά και περισσότερα γκισέ για τη διανομή φαρμάκων, ενώ η πρόσβαση θα είναι πιο εύκολη, καθώς το κτήριο βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι».
  • Επέκταση του φαρμακείου στην Καλλιθέα, όπου δεν υπάρχει χώρος αναμονής. Θα κατασκευαστεί χώρος για την αναμονή των ασθενών, ενώ παράλληλα θα είναι φιλικό και στην πρόσβαση ΑμεΑ.
  • Δημιουργία νέων χώρων αναμονής για το φαρμακείο της Ομόνοιας με κλιματισμό.
  • Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με προγραμματισμένα ραντεβού.

Με «εντατικούς ρυθμούς» προχωρά, επίσης, το σχέδιο της εφαρμογής της δωρεάν διανομής φαρμάκων στο σπίτι για ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις (π.χ. νομοθετικές ρυθμίσεις) για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Στο ίδιο πλαίσιο, με την υπηρεσία ραντεβού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «όλοι οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους συγκεκριμένη ώρα, με βασικό στόχο να εξαλείψουμε τις ουρές και την ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους».

Σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο του Οργανισμού που αφορά την αποστολή φαρμάκων με αντικαταβολή, διευκρινίζεται ότι εκδόθηκε για να ενημερώσει τις εταιρείες ταχυμεταφοράς για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας. Ο ασθενής θα συνεχίσει να εξουσιοδοτεί έως τρεις υπαλλήλους της πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς και το έντυπο εξουσιοδότησης των εταιρειών για παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία της «κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων», θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο πλήρως σε όλα τα πεδία κάθε φορά και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις, με μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους. Πανελλαδικά λειτουργούν 34 φαρμακεία, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής φαρμάκων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις