ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του καρκίνου στο δέρμα και πώς αντιμετωπίζονται

Οι επιπτώσεις του καρκίνου στο δέρμα και πώς αντιμετωπίζονται

Καρκίνος. Αποτελεί τη «μάστιγα» της σύγχρονης εποχής και ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα ανησυχητικά. Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών αυξάνεται, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις θεραπείες που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, τα ποσοστά των ασθενών συνεχώς ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τις επόμενες δύο δεκαετίες τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 70%, ενώ συνολικά σχεδόν 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωσθούν το 2018. Πίσω από τα ανησυχητικά αυτά ποσοστά βρίσκονται διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, με το κάπνισμα να αποτελεί -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- μία από τις βασικές αιτίες της αυτής της επιδείνωσης.

Εσείς γνωρίζατε για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του καρκίνου στο δέρμα;

Το παράξενο στοιχείο -εν έτει 2018- είναι πως, ενώ η πλειονότητα του κόσμου ενημερώνεται άμεσα αναφορικά με τα ομολογουμένως ανησυχητικά ποσοστά που συνεχώς ανεβαίνουν, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν σε βάθος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από καρκίνο του δέρματος και ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες τους -και αναλαμβάνουν δράση για να τις ικανοποιήσουν.

Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, δύο στους τρεις ασθενείς εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα οι οποίες -αν δεν ληφθούν υπόψη εγκαίρως- μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής.

Το ζήτημα αυτό ενδεχομένως θα έμενε στην αφάνεια αν η La Roche-Posay, η μάρκα που συστήνουν χιλιάδες δερματολόγοι στον κόσμο, δεν αποφάσιζε να αναλάβει δράση προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το θέμα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρόκειται για μια κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, πόσο μάλλον στις μέρες που -σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΠΟΥ- το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών συνεχώς αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr