ΥΓΕΙΑ

Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»: Ανθρώπινος χώρος, με σεβασμό στους ασθενείς

Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»: Ανθρώπινος χώρος, με σεβασμό στους ασθενείς

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) «Νίκος Κούρκουλος» κλείνει σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, έξι ημέρες λειτουργίας. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 υποδέχτηκε τους πρώτους ασθενείς. Η ημερομηνία αυτή, την οποία επέλεξε η διοίκηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» - όπου υπάγεται το Κ.Η.Ν- για να σηματοδοτήσει την έναρξη, δεν είναι τυχαία. Την περασμένη Δευτέρα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι τον θυμόμαστε, αλλά και να τιμήσουμε την οικογένεια, η οποία έχει κάνει μια πολύ μεγάλη δωρεά» δηλώνει στο Newsbomb.gr ο διοικητής και πρόεδρος Δ.Σ. του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», Γιώργος Δενδραμής. «Κάναμε μία λιτή παρουσίαση, στην οποία παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ξεκινήσαμε. Πήγαμε καλά τις πρώτες μέρες» προσθέτει.

Συναντήσαμε τον κ. Δενδραμή στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, για να μας πει πώς κατέστη δυνατή η λειτουργία του, ενώ παρέμενε επί δύο χρόνια ανενεργό λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς και τι σημαίνει για την αποσυμφόρηση του «Αγίου Σάββα» και για τους ασθενείς η ύπαρξη ενός τέτοιου υπερσύγχρονου κέντρου.

Πώς μεταμορφώθηκε το πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ

Το Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» στεγάζεται στο κτήριο του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ, επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου. Το εξαώροφο κτήριο είχε ανακαινιστεί τμηματικά τρεις φορές στο παρελθόν, με την τελευταία το 2001, ενόψει τότε των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ωστόσο, ποτέ ολοκληρωτικά. Το 2013, η Μαριάννα Λάτση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεγάλη δωρεά, στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας στο πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ, το οποίο στο μεταξύ είχε ενοποιηθεί με τον «Άγιο Σάββα».

khn88

Η πλήρης ανακατασκευή του κτηρίου και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν από την κ. Λάτση. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας εκτείνεται σήμερα σε έξι ορόφους και τρία υπόγεια. Από τον «Άγιο Σάββα» έχει μεταφερθεί ο Χειρουργικός Τομέας για τις επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας, καθώς και ο Παθολογικός, όσον αφορά στις χημειοθεραπείες. Η δυναμικότητα του Κέντρου είναι 45 κλίνες, εκ των οποίων 26 κλίνες για ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα και 19 για ασθενείς του Χειρουργικού –διπλάσιες από αυτές που διαθέτει ο «Άγιος Σάββας». «Σε ένα με ενάμιση μήνα», εκτιμά ο κ. Δενδραμής, «θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία. Τα χειρουργεία πιο γρήγορα, το Παθολογικό σιγά-σιγά. Έχουμε μεγάλο όγκο ασθενών και δεν μπορούμε να τους μπερδεύουμε».

Μείωση του χρόνου αναμονής

«Ερχόμενοι οι ασθενείς στον "Άγιο Σάββα" για τη θεραπεία τους, θα ενημερώνονται ότι την επόμενη φορά θα πάνε στο Κ.Η.Ν.» αναφέρει ο κ. Δενδραμής. Η διαδικασία και η λίστα δεν αλλάζει καθόλου. Για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, το Κέντρο διαθέτει ένα μικρό λεωφορείο, το οποίο ανά μισή ώρα κάνει το δρομολόγιο «Άγιος Σάββας» - Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος». Επίσης, υπάρχει και ασθενοφόρο, ώστε έκτακτα περιστατικά, να μεταφέρονται άμεσα στον «Άγιο Σάββα». Και τα δύο οχήματα είναι, επίσης, δωρεά της οικογένειας Λάτση.

Μέχρι στιγμής, στον Χειρουργικό Τομέα εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 6 ασθενείς ανά ημέρα, ενώ στον Παθολογικό γίνονται αντίστοιχα 10 χημειοθεραπείες. Οι αριθμοί αυτοί θα έχουν ανοδική πορεία, όσο το Κ.Η.Ν. θα βαίνει προς πλήρη λειτουργία.

«Ήδη έχει αποσυμφορηθεί το κομμάτι που αφορά στο Χειρουργικό Τομέα του “Αγίου Σάββα”, θα επιταχυνθεί η διαδικασία και θα μειωθούν οι λίστες αναμονής. Όμως, και στο κομμάτι της χημειοθεραπείας θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο» προσθέτει. Σημειώνεται ότι καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 80 χημειοθεραπείες στον «Άγιο Σάββα». Στο Κ.Η.Ν. «έχουμε όλη την υποδομή για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, δηλαδή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Το Κ.Η.Ν. θα συμβάλει και στην εξοικονόμηση δαπάνης του ΕΟΠΥΥ από νοσηλείες 2-3 ημερών στον «Άγιο Σάββα», για περιστατικά τα οποία πλέον θα αντιμετωπίζονται με ημερήσια νοσηλεία, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου.

Με επικουρικό προσωπικό η λειτουργία του Κέντρου

Τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου στις 30 Ιανουαρίου, την κατέβαλε το προσωπικό, τονίζει ο κ. Δενδραμής.

Για να γίνει κατ’ αρχάς δυνατή η λειτουργία του όμως, προϋπόθεση ήταν να γίνουν προσλήψεις. Το υγειονομικό προσωπικό του «Αγίου Σάββα» δεν επαρκούσε για να καλυφθεί η λειτουργία του Κέντρου. Τελικά, τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκαν 36 θέσεις επικουρικού προσωπικού. Σε αυτές προστέθηκαν έξι θέσεις επικουρικών γιατρών. Οι διαδικασίες πρόσληψης ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Δενδραμή, δεν θα διακινδυνευτεί η λειτουργία του Κέντρου, όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών. «Κατ’ αρχάς θα παραταθούν και θα γίνουν διετείς οι συμβάσεις» υποστηρίζει. Στο μεταξύ, «πιέζουμε για μόνιμο προσωπικό. Ήδη, από την προκήρυξη που βγήκε τώρα, θα πάρουμε 20 άτομα και θα ακολουθήσει κι άλλη».

Μόνος κριτής ο ασθενής

«Ο μόνος κριτής είναι ο ασθενής, αυτός θα πει την αλήθεια, κανένας άλλος» τονίζει ο διοικητής του «Αγίου Σάββα». Και τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κέντρου, οι εντυπώσεις είναι θετικές.

«Πρώτη μέρα έρχομαι εδώ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, το προσωπικό είναι ευγενέστατο. Δεν περίμενα τέτοιο πράγμα, μπράβο τους και να συνεχίσουν έτσι» δηλώνει μία ασθενής, σημειώνοντας τη συμβολή της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ένας άλλος ασθενής συμπληρώνει: «Ό,τι είπε η κυρία και άλλα τόσα».

khn10

Μέχρι πρότινος και οι δύο εξυπηρετούνταν στον «Άγιο Σάββα». «Παίζει ρόλο και η ψυχολογία του ασθενούς» υποστηρίζει ο κ. Δενδραμής. Στον «Άγιο Σάββα» το περιβάλλον είναι σκληρό, οι πολίτες βλέπουν γύρω τους δύσκολα περιστατικά. Ως παράδειγμα για τη σημασία της ψυχολογίας του ασθενούς φέρνει και τη ρύθμιση για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών. «Αυτή τη στιγμή –και την προηγούμενη χρονιά- όποιος ασθενής έρχεται, τον νοσηλεύουμε χωρίς να πληρώσει. Άλλο να σκέφτεται κανείς πού θα βρω τα λεφτά να πληρώσω, του δίνει μια επιπλέον δύναμη να αντιμετωπίσει την ασθένειά του».

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις