ΥΓΕΙΑ

Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Σε επίσχεση οι ειδικευόμενοι γιατροί για τις απλήρωτες εφημερίες

Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Σε επίσχεση οι ειδικευόμενοι γιατροί για τις απλήρωτες εφημερίες

Τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στηρίζει η Ένωση ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών των τελευταίων τριών μηνών.

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που δεν δίνουν λύση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από το καλοκαίρι» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από την πλευρά του, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και στη διοίκηση του νοσοκομείου. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαναγκαστούν σε παράταση της σύμβασής τους. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι ιατροί πανελλαδικά είναι θύματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια που αγγίζουν πολλές φορές το διπλάσιο του ορίου που ορίζει η νομοθεσία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες. Ενόψει των ανωτέρω αιτούμαστε όπως άμεσα προβείτε σε κάθε αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να καταβληθούν στους ιατρούς τα δεδουλευμένα τους. Το γεγονός δε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον χωρίς ειδικευόμενους έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία του και ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί στηρίζουν με αυταπάρνηση και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που καταρρέει. Οι αμοιβές τους είναι απαράδεκτα χαμηλές και δεν αναλογούν σε καμία περίπτωση στην προσφορά και στην εργασία τους. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να μην παίρνουν ούτε καν τα δεδουλευμένα τους και να εμπαίζονται κατά αυτόν τον τρόπο. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση, η απαξιωτική αυτή συμπεριφορά απέναντι στους νέους επιστήμονες, οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στο εξωτερικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να οδηγήσει τον ιατρικό κλάδο σε επαγγελματική απαξίωση και οικονομική κατάρρευση».