ΥΓΕΙΑ

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Εντός Οκτωβρίου ξεκινά η καταβολή των απλήρωτων εφημεριών

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Εντός Οκτωβρίου ξεκινά η καταβολή των απλήρωτων εφημεριών

Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» θα γίνει η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στους ειδικευόμενους γιατρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε την Τρίτη (02/10/2018) με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι οι δεδουλευμένες εφημερίες του Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται, καθώς η μη καταβολή δεδουλευμένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οφείλεται στη μη έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Επίτροπος επικαλείται τη μη εφαρμογή του νόμου 4498/2017 για το ωράριο εργασίας των γιατρών, τον οποίο όμως έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του, μέχρι την ολοκλήρωση αναγκαίων προσλήψεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη. Η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλλει έγκαιρα και απρόσκοπτα την αποζημίωση μιας επίπονης υπερωριακής εργασίας που συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης, δήλωσε στην αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να «θωρακιστεί» ακόμα περισσότερο η διαδικασία της έγκαιρης αποζημίωσης του εφημεριακού έργου που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ από το ιατρικό προσωπικό.