Ο ΙΣΑ επιμένει στο «Βατερλώ» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο ΙΣΑ επιμένει στο «Βατερλώ» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επανέρχεται με νέα στοιχεία, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις πρόσληψης στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 98 βεβαιώσεις για την κάλυψη 195 θέσεων γιατρών στην Αθήνα.

Οι αιτήσεις των γενικών ιατρών είναι 29, των παθολόγων 30 ενώ οι υπόλοιποι είναι παιδίατροι, αναφέρει ο Σύλλογος και υποστηρίζει πως κάποιοι από τους γιατρούς που έκαναν αίτηση δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη θέση καθώς οι αμοιβές που προβλέπονται είναι απαράδεκτα χαμηλές, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται.

Στην περιφέρεια η εικόνα είναι χειρότερη, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με... ψίχουλα! Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρείται να δομηθεί διακατέχεται από προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας ενώ προβλέπει για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέδειξε ότι δεν μπορεί να διακρίνει το αυτονόητο και ότι ο σχεδιασμός της είναι ασκήσεις επί χάρτου που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ήταν αναμενόμενο να μην υπάρξει ενδιαφέρον από τους γιατρούς για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς προβλέπεται «μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση, χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους. Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Μονάδες να καταρρεύσουν. Το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους».

Διευκρινίσεις για το θέμα των αποδοχών είχε δώσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες οι «καθαρές» απολαβές των γιατρών στις ΤΟΜΥ θα ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ, ενώ τόνιζε ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν αυξημένο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ.