ΥΓΕΙΑ

Προϋπολογισμός 2020: ΕΙΝΑΠ – Οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώνονται κατά 182 εκατ. ευρώ

Προϋπολογισμός 2020: ΕΙΝΑΠ – Οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώνονται κατά 182 εκατ. ευρώ
INTIME NEWS

Κατά 4,5% είναι μειωμένες οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία, επισημαίνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος ψηφίζεται την Τετάρτη (18/12/2019) στη Βουλή.

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων αφού υπέστη μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ την προηγούμενη επταετία, και 64 εκατ. ευρώ για το 2019, μειώνεται επιπλέον κατά 37 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το μόνιμο προσωπικό μόνο των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 10.000, χωρίς να περιλαμβάνονται οι άλλες δομές Υγείας.

Οι δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μειωμένες κατά 12,5% . Η επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ, αφού υπέστη μείωση κατά 230 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, υφίσταται περαιτέρω μείωση κατά 12,5%. Οι κοινωνικές και προνοιακές επιχορηγήσεις υπόκεινται στη μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία στο τέλος του 2020 θα πρέπει να είναι μειωμένες κατά 30% αθροιστικά, για το τρέχον και τα προηγούμενα έτη.

«Πρέπει να αγωνιστούμε για σωστή κοινωνική ασφάλιση και υγεία. Να διεκδικήσουμε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακο, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Δεν είναι επιθυμία. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από τη σκοπιά των αναγκών» καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις