ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Κτηριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία της χώρας

Κικίλιας: Κτηριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία της χώρας
INTIME NEWS

Με τους προέδρους των αρχιτεκτονικών και άλλων σχολών των Πολυτεχνείων θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει τα προβλήματα των νοσοκομείων της χώρας και προχωρά στην κτηριακή αναβάθμισή τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΑΝΤ1, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηρίξει μετά από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου, πάνε πολλά χρόνια πίσω που "ακούμπησε" κάποιος τα νοσοκομεία μας, εντός του 2020 την επέμβαση σε νοσοκομεία σε ό,τι έχει να κάνει με το κτηριακό. Από τις τουαλέτες μέχρι τα επείγοντα, τα χειρουργεία, μέχρι τα μηχανήματα, τη μόνωση, τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό τους, μέχρι τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων».

Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια για τις παρεμβάσεις αυτές θα είναι «είτε κρατική, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε με δωρητές και ευεργέτες, τους οποίους ευχαριστώ γιατί ήδη κάνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας. Εντός του 2020 θα δείτε κτηριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας».

Εντός του 2020, ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι θα αλλάξει ο χάρτης υγείας της χώρας, με προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, «εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Και θα δείτε και ένα πιο σύγχρονο μάνατζμεντ, που έχει να κάνει με τη σωστή χρήση του εμψύχου δυναμικού στην υγεία σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Δηλαδή ο πολίτης όταν πηγαίνει στα Επείγοντα, δεν θα τον καθοδηγεί κάποιος υπάλληλος σεκιούριτι. Θα υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη στα επείγοντα, που θα τον οδηγεί σωστά».

Σχετικά με τις νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία, διευκρίνισε ότι «δεν έχει διοριστεί κανένας ακόμα. Ελέγχονται από την υπηρεσία όπως ορίζει ο νόμος και το ξέρετε αυτό. Ο νόμος λέει τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ενός διορισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά όλων, τα ποινικά μητρώα κλπ. Στις επόμενες μέρες θα διοριστούν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά, με νόμο του κράτους, έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία. Δηλαδή, ανά τρεις μήνες με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, οι εκάστοτε διοικητές θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αν κάνουν καλά ή όχι τη δουλειά τους, θα παραμένουν στη θέση τους ή θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς να αποζημιώνονται. Οι διοικητές πρέπει να είναι μαζί με τους γιατρούς και τον γιατρό υπηρεσίας στις εφημερίες και να βλέπουν ότι ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται. Πρέπει να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο κλείνονται τα ραντεβού, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πρέπει εκεί που υπάρχουν παθογένειες να συνεργάζονται κεντρικά και να μπορούμε να τις λύνουμε. Την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία δεν τόλμησε να την φέρει κανείς Όλοι μιλάνε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, θεωρητικά. Εμείς τη νομοθετήσαμε. Και όποιες αστοχίες έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον ή κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης, εμείς είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε».

Τέλος, δήλωσε θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας. «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι δωρεάν. Ήδη συνεργάζονται και ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία με τον ιδιωτικό τομέα και αγοράζουν υπηρεσίες. Θα εξακολουθήσουν να μπορούν να τις αγοράζουν στις καλύτερες δυνατές τιμές, με την πιο υψηλή ποιότητα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να αποτελούν εργαλείο στα χέρια γιατρών, τεχνολόγων, νοσηλευτών, διοικητικών. Πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον, διατηρώντας στο ακέραιο τη δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά εξελίσσοντας έτσι το σύστημα ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε ως ελληνικό Δημόσιο, υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου για τους συμπολίτες μας».

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις