ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Το σενάριο ύποπτου κρούσματος - Στο «Αττικό» πρότυπη μονάδα νοσηλείας

Κοροναϊός: Το σενάριο ύποπτου κρούσματος - Στο «Αττικό» πρότυπη μονάδα νοσηλείας
INTIME NEWS

Υπό το συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε η ειδική άσκηση προσομοίωσης του υπουργείου Υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο είναι ένα από τα κέντρα αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα.

 

Το νοσοκομείο διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιωάννη Παρίση, και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με υπεύθυνους τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κοροναϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία στην αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με επίπτωση στη Δημόσια Υγεία. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΠΓΝ Αττικόν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).

Επίσης, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας με διευθυντή τον Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή δραστηριοποιείται στη διαγνωστική των λοιμώξεων που αφορούν τον νέο κοροναϊό και είναι Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη νέα λοίμωξη σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ελλάδας. Παράλληλα, το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δραστηριοποιείται στη μοριακή και φυλογενετική ανάλυση γενετικών και εξελικτικών χαρακτηριστικών του κοροναϊού, την εφαρμογή επιδημιολογικών μοντέλων για την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, καθώς και την έρευνα στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμασιών για τον 2019-nCoV. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βάνα Σύψα, τον Επίκουρο Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, και τη Δρ. Ευαγγελία Γ. Κωστάκη.

Το σενάριο των ασκήσεων ετοιμότητας

Στα νοσοκομεία αναφοράς της Μακεδονίας και της Θράκης, το ΕΚΑΒ ολοκλήρωσε επίσης ασκήσεις προσομείωσης. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, σχετικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντίστοιχα.

Το σενάριο των συγκεκριμένων ασκήσεων αφορούσε ένα ζευγάρι το οποίο ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού 2019-nCoV. Το ζευγάρι, ύστερα από 48 ώρες από την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού 2019-nCoV. Άμεσα εκλήθη το ΕΚΑΒ το οποίο, τηρώντας όλες τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, διακόμισε τους 2 ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντίστοιχα, όπου ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου.

Στις δύο αυτές ασκήσεις, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, κλιμακίου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και εκπροσώπων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, συνδυαστικά με την επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΤΕΠ Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες, Επιτροπές Λοιμώξεων Νοσοκομείων κ.α.).

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία

Σε ετοιμότητα και η Πολιτική Προστασία για πιθανό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον κοροναϊό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις