ΥΓΕΙΑ

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, για την ανάδειξη της Πρόληψης, της Προαγωγής και της Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης πενταετούς διάρκειας και με δεσμευτικό χαρακτήρα για τις υπηρεσίες υγείας, το οποίο θα αποτελέσει την επιχειρησιακή στρατηγική στα ζητήματα δημόσιας υγείας. Στο σχέδιο δράσης εντάσσεται και η θέσπιση Εθνικού Προγράμματος Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ». Περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, οι οποίες υλοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα, δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων σε κάθε Εθνικό Πρόγραμμα εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Μία πτυχή του προγράμματος αποτελούν οι εμβολιασμοί σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς, και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του Υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Στο πλαίσιο Υπουργικής Απόφασης, θα ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού και ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Διαβάστε επίσης:

Σε ετοιμότητα και η Πολιτική Προστασία για πιθανό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον κοροναϊό

Νέος κοροναϊός: Ερευνητική συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις