ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για τα νησιά του Αιγαίου

Κικίλιας: Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για τα νησιά του Αιγαίου
Σύσκεψη για το νέο κοροναϊό με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων
Υπ.Υγ.

Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται από τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, σκοπεύει να επιταχύνει το υπουργείο Υγείας, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ενταχθεί στα νομοσχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του Alpha, τόνισε: «Είμαστε σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι όλοι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση για το κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και εμβολίασε όλα τα παιδιά και εφήβους σε όλα τα ΚΥΤ και στη Μόρια. Έκανε μία πάρα πολύ καλή δουλειά με τα βασικά εμβόλια, με τα οποία πρέπει να είναι εμβολιασμένα. Και στέλνει συνέχεια κόσμο, ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει μια προσπάθεια που κάνει η χώρα, που δεν είναι καθόλου εύκολη».

Αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα νέα κέντρα, υπάρχει πρόβλεψη για πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εντός των κέντρων αυτών, δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα πέντε νησιά μας, αναλαμβάνουμε εντός των νομοσχεδίων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, νομοθετική πρωτοβουλία τέτοια, που θα διευκολύνει την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία αυτών των νησιών. Χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη, γιατί είναι φτιαγμένα για να υπηρετούν τους κατοίκους των νησιών. Η πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι νησιώτες. Πρέπει να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας και αυτό θα κάνουμε νομοθετικά, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και βεβαίως είμαστε ανθρωπιστές, είμαστε Έλληνες, είμαστε φιλόξενοι και θα στηρίξουμε και τα ΚΥΤ» ανέφερε.

Ως προς την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της χώρας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι – τους ευχαριστώ πάρα πολύ – έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο με ασκήσεις, με 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, με ειδικές εξετάσεις και τρία κέντρα αναφοράς, με ειδικά πρωτόκολλα επαναπατρισμού των Ελλήνων, των συμπατριωτών μας που είναι στο εξωτερικό, αν χρειάζεται. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι μαγικός τρόπος για να μην περάσει ένας ιός τα σύνορα μιας χώρας δεν υπάρχει. Όμως εμείς είμαστε οργανωμένοι και αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό στο μέλλον, θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις να αποκόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Θα ενημερώνουμε σοβαρά τον κόσμο, επαγγελματικά και με συναίσθηση της ευθύνης και δεν θα τον πανικοβάλουμε».

Χθες, Τετάρτη (19/02/2020), ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την προετοιμασία της χώρας για το νέο κοροναϊό. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ Γιώργος Νάνος, η βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Μαρία Αθανασίου και η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Ελένη Σπετσιώτη. Συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα υπουργείου Υγείας, ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και το σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει, μέσα από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία αναφοράς, για την περίπτωση κρούσματος από τον νέο κοροναϊό.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνεχή επικοινωνία του Υπουργείου, τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC, όσο και με την κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια επιστημονική παρουσίαση για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και την πορεία του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στα υψηλά επιστημονικά μέτρα που έχουν λάβει οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ευχαρίστησαν για την ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην προετοιμασία που γίνεται και στο έργο των επιστημόνων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις