«ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ»

ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός - Κικίλιας: Είμαστε θωρακισμένοι - Πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι

Κοροναϊός - Κικίλιας: Είμαστε θωρακισμένοι - Πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι
INTIME NEWS

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της χώρας, παρείχε Βασίλης Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό .

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κοροναϊό με την συμμετοχή πολλών υπουργών προκειμένου να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της αντιμετώπισης του κινδύνου που «χτυπά» την μία χώρα μετά την άλλη, με τελευταία σοκαριστική περίπτωση την Ιταλία η οποία ήδη μετράει τέσσερις νεκρούς.

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, τις γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες.

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες σοβαρά, σωστά και θεσμικά. Παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το τηρήσουμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Κεραμέως: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

«Δράσαμε προληπτικά. Μόλις είχαμε είχαμε νέα δράσαμε προληπτικά με γνώμονα την προστασία των μαθητών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας, δεν βρίσκεται κανείς μαθητής σε περιοχή που έχει κριθεί σε καραντίνα» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που αφορούν ατομικά μέσα προστασίας βάσει όσων έχει ανακοινώσει το υπ. Υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Κυριακής σύσκεψη στο υπ. Υγείας στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κοροναϊού.

Στη σύσκεψη για τον κοροναϊό, εκτός του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετείχαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι κκ Αρκουμανέας και Χαρδαλιάς ( πρόεδρος ΕΟΔΥ και γγ πολιτικής προστασίας, αντίστοιχα).

Σοκ στην Ιταλία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τα κρούσματα

Στη γειτονική χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 4 άτομα, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 203, θέτοντας τη χώρα σε συναγερμό.

Οι Αρχές της Ιταλίας λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε κλείσιμο σχολείων και ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Θα υπάρξουν μόνο περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις