ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Τι συμβαίνει με μάσκες και αντισηπτικά;

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Τι συμβαίνει με μάσκες και αντισηπτικά;
INTIME NEWS

Σημαντική έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά προϊόντα παρουσιάζεται σε πολλά φαρμακεία της χώρας, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες για τους τρόπους προστασίας τους από τον νέο κοροναϊό, COVID-19.

Πολίτες που σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες και αντισηπτικά αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας, όπου -σύμφωνα με το tempo24.gr- οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με φαρμακευτικές αποθήκες των Αθηνών για αποστολή νέων παρτίδων.

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι χώρα μας είναι θωρακισμένη και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κοροναϊό με την συμμετοχή πολλών υπουργών προκειμένου να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της αντιμετώπισης του κινδύνου. Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι «είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά». Επίσης, ο Μιλτιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, σε δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο του ALPHA, υποστήριξε ότι έχει γίνει μεγάλη παραγγελία από το υπουργείο Υγείας για εισαγωγή μασκών, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε περίπτωση κρουσμάτων.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις, τον πανικό των πολιτών και την εικόνα των ελλείψεων επιβεβαιώνουν και οι φαρμακοποιοί.

Ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, σε δηλώσεις του στο MEGA, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση σε προστατευτικές μάσκες έχει αυξηθεί. Μάλιστα, μετά την έξαρση του φονικού ιού στην γειτονική Ιταλία, πανικός έχει προκληθεί στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες προστασίας οδηγώντας στην εξάντλησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, σύντομα θα υπάρχει πρόβλημα και στα αποθέματα αντισηπτικών, ενώ οι ποσότητες αντιϊκών φαρμάκων είναι μέχρι ώρας αρκετές.

Για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη και τον κοροναϊό, έχει τοποθετηθεί και ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο MEGA ο κ. Αργυρόπουλος, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στις απλές μάσκες, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλη τη ζήτηση.

Κλείνουν σχολεία, θέατρα, γήπεδα και ΜΜΜ αν «έρθει» στην Ελλάδα

Tην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (25/02) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο ερώτημα πότε θα ενεργοποιηθούν απάντησε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας για το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα αν δεν χρειαστεί.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ακόμα ότι εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Διαβάστε ΕΔΩ τα πέντε βασικά άρθρα της ΠΝΠ

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο κοροναϊόςεξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. «Πτυχές του σχεδίου για τον κοροναϊόθα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας .

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμήπου συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αρνητικό το δείγμα στο «Σωτηρία» - Παραμένει το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν»

Κοροναϊός: Κλείνουν σχολεία, θέατρα, γήπεδα και ΜΜΜ αν «έρθει» στην Ελλάδα - ΠΝΠ ανακοίνωσε ο Πέτσας