ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Πώς μπορεί να εξαπλωθεί από τα χαρτονομίσματα – Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Κοροναϊός: Πώς μπορεί να εξαπλωθεί από τα χαρτονομίσματα – Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Associated Press

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα στις οικονομικές τους συναλλαγές προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του νέου κοροναϊού καθώς ο ιός Covid-19 συνεχίζει να κλιμακώνεται, «θερίζοντας» την Ιταλία αλλά και το Ιράν.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με χαρτονομίσματα θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες.

«Γνωρίζουμε ότι τα χαρτονομίσματα, συχνά, μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια και ιούς», όπως είπε στην Telegraph στέλεχος του ΠΟΥ. «Συμβουλεύουμε όσους χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα να πλένουν καλά τα χέρια τους και να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες συμβουλές του ΠΟΥ σχετικά με τον κοροναϊό έρχονται την ώρα που ο Covid-19 έχει ξεπεράσει τα 100.000 κρούσματα, φτάνοντας σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 73 κρούσματα του νέου κοροναϊού, με ένα μόνο ασθενή να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Απολύμανση και καραντίνα χαρτονομισμάτων στην Κίνα

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολίτες απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν (σ.σ. επίσημο νόμιμα της Κίνας) στην Ουχάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας. Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν «επανέλθουν» στην κυκλοφορία.

Ακόμα όμως και οι πολίτες προχώρησαν με ότι μέσο είχαν στην απολύμανση των χαρτονομισμάτων που είχαν στην διάθεσή τους. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και παρουσιάζουν πολίτες ακόμα και… να βράζουν τα χαρτονομίσματα προκειμένου να τα αποστειρώσουν.

Δείτε βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Πύργος: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά την καταγγελία – «βόμβα» του δημάρχου

Κλειστά σχολεία-Κοροναϊός: Αυτές οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες (ΛΙΣΤΑ)