ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα ή όχι - Την Πέμπτη η απόφαση (vid)

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα ή όχι - Την Πέμπτη η απόφαση (vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα αναφορά στη χρήση μάσκας ως μέτρο προστασίας ενάντια στον κορονοϊό έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας είπε: «Για την ευρεία χρήση της μάσκας από την κοινότητα, τοποθετήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο ΠΟΥ είπε πως η χρήση από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι: Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα από την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδές αίσθημα ασφάλειας που θα οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων, όπως τη διατήρηση της φυσικής απόστασης και το πλύσιμο των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή».

«Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μη μόλυνσης είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή κλειστών χώρων και του συνωστισμού, τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό, κάλυψη μύτη και στόματος σε βήχα και φτέρνισμα και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο το άγγιγμα του προσώπου», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Kαι πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος, άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε κάθε χώρα, αλλά έδωσε σαφείς οδηγίες για τις μάσκες θυμίζοντας τους κινδύνους που ανέφερα. Παρόμοια θέση πήρε το ECDC, με περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά υπέρ της χρήσης μάσκας. Άφησε όμως ανοιχτό το θέμα, ειδικά όσον αφορά τη μη μετάδοση από ασυμπτωματικούς και ανάλογα με το ποσοστό διασποράς του ιού σε μια χώρα. Έκρινα ότι το θέμα είναι σημαντικό και αύριο θα σας αναφέρω την τελική τοποθέτηση μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής μας».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Δραματικές εκτιμήσεις για την ανθρωπότητα - Τι θα συμβεί μετά την καραντίνα

Κορονοϊός: Σοκάρει η κίνηση δημάρχου - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)

Κορονοϊός: «Βόμβα» - Ποιο όργανο πειράζει ο ιός εκτός από τους πνεύμονες

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε τελειώνει η καραντίνα στην Ελλάδα; Η πιθανή ημερομηνία