ΥΓΕΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα - Ο «κόκκινος» νομός

Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα - Ο «κόκκινος» νομός

Τη γεωγραφική κατανομή και την μέση ηλικία των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με χάρτη και διαγράμματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Πέμπτη (16/04).

Τα στοιχεία αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό και καταγραφεί μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00 το μεσημέρι.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 είναι 15, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 22071 (ημερήσια μεταβολή +0.7%). Το 56,2% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69, με το 81,2% να είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95ετών).

Δείτε στην gallery τον χάρτη κατανομής των κρουσμάτων και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 105 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, οι νομοί που έχουν - αναλογικά με τον πληθυσμό τους - πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος. Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι ο νομός Φωκίδας, ο νομός Ευρυτανίας, ο νομός Γρεβενών και ο νομός Καρδίτσας. Σημειώνεται ότι η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 49.390 κλινικά δείγματα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Ξεκινά η χορήγηση πλάσματος σε έξι ελληνικά νοσοκομεία - Ποιοι θα δεχτούν τη θεραπεία

Ανοσία στον κορονοϊό: Πόσοι, ποιοι και για πόσο έχουν αποκτήσει ανοσία;

Επιχείρηση «Πάσχα»: Έφοδοι σε σπίτια, ναούς και… ταράτσες – Μπλόκα παντού, σκανάρουν και το Facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Περισσότεροι από 90.000 θάνατοι στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 2.083.820 περιστατικά του νέου κορονοϊου έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον 137.500 θάνατοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας η οποία συντίθεται από επίσημες πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, με 30.985 θανάτους σε σύνολο 639.644 κρουσμάτων.

Περισσότεροι από 4,4 δισεκατομμύρια πολίτες σε καραντίνα

Περισσότεροι από 4,4 δισεκ, άνθρωποι, δηλ, σχεδόν το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού, κλήθηκαν ή υποχρεώθηκαν από τις αρχές των χωρών τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση που άντλησε στοιχεία από μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχεδόν 110 χώρες ή περιοχές αφορούν τα μέτρα περιορισμού. Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια παράταση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύνολο του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Το μέτρο επιτρέπει στις περιφερειακές αρχές να συστήσουν στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στον μέγιστο βαθμό και να ζητήσουν από ορισμένα καταστήματα να κλείσουν προσωρινά.

Η Σενεγάλη παρέτεινε έως τις 31 Μαΐου την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη χώρα.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα εκδώσει διάταγμα που θα υποχρεώνει τα σχεδόν 20 εκατ. των κατοίκων της να καλύπτουν το πρόσωπο εκτός σπιτιού, όταν η τήρηση της απόστασης που προβλέπεται από τους κανονισμούς είναι αδύνατη, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτή είναι η κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ που σώζει ζωές