ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Κορονοϊός: Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα
INTIME NEWS

Ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία την πανδημίας στη χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης απάντησε στο ερώτημα γιατί κρίθηκε υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόνισε σχετικά με τη χρήση της μάσκας: «Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ.

Γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της μάσκας. Θα σας πω πάλι με πολύ μετριοφροσύνη, με πολλή σκέψη, με πολλές αντιρρήσεις μέσα στις συζητήσεις μας στην Επιτροπή, με πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά, με το επιχείρημα το ότι αυτό ίσως θα πρέπει να είναι το πρώτο μέτρο που αργότερα θα καταργηθεί και δεν πρέπει να μας παίρνει την προσοχή από τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα απόστασης. Αλλά στο Μετρό δεν μπορεί να τηρηθούν. Και εδώ ερχόμαστε στη διαφοροποίηση της ισχυρής σύστασης από την απαγόρευση. Και η ισχυρή σύσταση φυσικά και υπάρχει όπου υπάρχει κλειστός χώρος, έτσι; Η απαγόρευση έχει έννοια με την εφαρμογή του μέτρου», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ωστόσο, εξέφρασε την προσωπική του άποψη για την απόφαση για πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκες εντός των ΜΜΜ. «Το πρόστιμο σε αυτή τη φάση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, λειτουργεί σαν αποτρεπτικό, περισσότερο του να μην τηρεί κάποιος μια διαδικασία που αφορά τη Δημόσια Υγεία όλων μας και ιδιαίτερα σε ένα χώρο, όπως σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που είναι και πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί η εφαρμογή ενός προστίμου», είπε.

Ο κ. Τσίοδρας έδωσε και ένα παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα ΜΜΜ μετά την άρση των μέτρων, εφ’ όσον κάποιος παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

«Φανταστείτε κάποιον ο οποίος μπαίνει σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, φοράνε όλοι μάσκα, αυτός δεν φοράει, και φτερνίζεται. Τι έχει να γίνει; Αν φτερνίζεται λόγω του ιού είναι το κακό σενάριο, αν φτερνίζεται γιατί έχει μια αλλεργία είναι ένα καλό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά φανταστείτε τι επεισόδια μπορεί να γίνουν εκεί πέρα. Κοινωνικός αντίκτυπος μεγάλος. Θέλει προσοχή. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε την ισχυρή σύσταση για τους κλειστούς χώρους.

Βάλαμε μια υποχρέωση, σαν Επιτροπή μας ζητήθηκε να πούμε πού θεωρούμε ότι είναι υποχρεωτικό. Είπαμε που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό σε αυτή τη φάση και μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα αν πάμε καλά. Και θεωρήσαμε ότι η πρώτη έννοια της υποχρεωτικότητας είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι στους οποίους έρχεται σε πολύ στενή επαφή ο εργαζόμενος με τον εξυπηρετούμενο και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγεία και χώροι όπου εργάζονται άνθρωποι που χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα», σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου από τους επιστήμονες – Δοκιμάζονται πάνω από 130 θεραπείες

Σχετικές ειδήσεις