ΥΓΕΙΑ

Ελλείψεις σε αίμα παρουσιάζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας – Η καραντίνα μείωσε τα αποθέματα

Ελλείψεις σε αίμα παρουσιάζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας – Η καραντίνα μείωσε τα αποθέματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με τις ελλείψεις σε αίμα που παρουσιάζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι τις εβδομάδες της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, μειώθηκαν σημαντικά τα αποθέματα της χώρας σε αίμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών, Δήμων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που οργάνωσαν αιμοδοσίες εκτός ιατρικών δομών.

Καθώς επανέρχεται σταδιακά μία κανονικότητα στις κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οι κύριοι λόγοι, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στις αιμοδοσίες είναι δύο: το καλοκαίρι είναι περίοδος κατά την οποία αυξάνονται τα ατυχήματα λόγω μετακινήσεων. Αντίστοιχα αυξάνεται και η ανάγκη της χώρας για αίμα, πιέζοντας εκ νέου ασφυκτικά το σύστημα Υγείας. Επίσης, η αναπλήρωση των αποθεμάτων σε αίμα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν κάνει την εμφάνισή του δεύτερο πανδημικό κύμα του νέου κορονοϊού.

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι ο ΕΟΔΥ από τις 14 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 2 Απριλίου 2020, συνέλεξε 3.914 μονάδες αίματος από συνολικά 77 αιμοληψίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 47 Δήμους/Φορείς.

«Παρόλα αυτά, οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι αυξημένες και ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο και να μεταβαίνει στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων – λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης- και να δίνει αίμα.

Ας θυμόμαστε πάντα: Το αίμα δωρίζεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο κι αποτελεί ένα σπουδαίο δώρο ζωής!» είναι η έκκληση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις