ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να μειωθούν οι δόσεις του clawback λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να μειωθούν οι δόσεις του clawback λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
PIXABAY

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με την οποία ζητά τη μείωση των καταβλητέων δόσεων clawback, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής μας, θα θέλαμε να επαναφέρουμε το αίτημά μας για στήριξη των ιατρών και ιατρικών εταιρειών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, μέσω του μέτρου της μείωσης του ποσού των δόσεων του clawback» επισημαίνει ο ΙΣΑ στην επιστολή και προσθέτει:

«Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 4 της Π.Ν.Π. της 01/05/2020 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α’ 90/01-05-2020 προβλέπεται, ορθώς, ότι οι επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ. 86.10 οι οποίες παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες και οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, θα ωφεληθούν από μείωση των οφειλών τους στο πλαίσιο του μηχανισμού clawback του ΕΟΠΥΥ». Το ποσοστό αυτό θα αντισταθμίζεται μέσω μείωσης του ποσού των καταβλητέων δόσεων του clawback που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι, εκτός από τις κλινικές και τα νοσοκομεία που αφορά η συγκεκριμένη μείωση, ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε πρόκειται για ιατρείο είτε για ιατρική εταιρεία, έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με τα ποσοστά μείωσης τζίρου για τους συγκεκριμένους μήνες να ανέρχονται και στο 60% με 70%.

«Θεωρούμε αυτονόητο το αίτημά μας για αντίστοιχο μέτρο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή εξαιρέσεις, που να συνδέονται με το μισθολογικό κόστος αφού σε μεγάλο ποσοστό οι φορείς ΠΦΥ δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν ελάχιστο» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις