ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος νέων θεραπειών, ενίσχυση κλινικής έρευνας

ΣΦΕΕ: Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος νέων θεραπειών, ενίσχυση κλινικής έρευνας
ASSOCIATED PRESS

Πάνω από χίλιες κλινικές δοκιμές διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου για τη νόσο COVID-19. Η σπουδαιότητα της κλινικής έρευνας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, επικυρώνεται με την τεράστια αυτή προσπάθεια που εξελίσσεται παγκοσμίως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, την Τετάρτη 20 Μαΐου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην κατάκτηση του αγαθού της καλής δημόσιας υγείας.

Στην κλινική έρευνα στηρίζει τις ελπίδες της η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της τωρινής πανδημίας, αλλά και την προφύλαξη από τις πιθανές μελλοντικές. Ο ΣΦΕΕ προβάλλει την προστιθέμενη αξία της Κλινικής Έρευνας και προωθεί διαχρονικά την ανάπτυξή της στην Ελλάδα. Και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η φαρμακοβιομηχανία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των κλινικών μελετών και τη στήριξη των ασθενών, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση του COVID-19.

Η Ελλάδα ως Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, πρώτιστα για τους ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, αφού τους παρέχονται ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, η κλινική έρευνα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 35 δισ. ευρώ και η Ελλάδα απορροφά μόνο 40 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιρειών - μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση.

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ

Για την προσέλκυση επενδύσεων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι διεθνώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνει:

  • να αναδειχθεί ο τομέας της Κλινικής Έρευνας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας,
  • να δημιουργηθεί ερευνητικός προσανατολισμός στις δομές υγείας που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων,
  • να υπάρχει εύρυθμη ροή των διαδικασιών
  • να δημιουργηθούν σχετικά κίνητρα.

Τα παραπάνω βασικά σημεία μπορούν να βελτιώσουν τους αντίστοιχους δείκτες δραστηριοποίησης της χώρας μας στην Κλινική Έρευνα, στοιχείο που θα οδηγήσει στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες υγειονομικές προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με την πρόσθετη καινοτομία που φέρνει η αδιάλειπτη φαρμακευτική έρευνα, η ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Ο κλάδος μας το γνωρίζει καλά – περιμένουμε από την πολιτεία να το κατανοήσει κάνοντάς το πράξη. Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, ενίσχυση των δραστηριοτήτων κλινικής έρευνας και ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για την διασφάλιση καλής δημόσιας υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις