ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στο «Σωτηρία» θα παραπέμπονται όσοι βγαίνουν θετικοί στα κατ’ οίκον τεστ του ΙΣΑ

Κορονοϊός: Στο «Σωτηρία» θα παραπέμπονται όσοι βγαίνουν θετικοί στα κατ’ οίκον τεστ του ΙΣΑ
INTIME NEWS

«Ερμής» ονομάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διασύνδεση των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με την Κλινική κορονοϊού του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας Κωνσταντίνου Συρίγου.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ερμής», οι ασθενείς στους οποίους βγαίνει θετικό το τεστ θα παραπέμπονται για παρακολούθηση στην εξειδικευμένη κλινική του «Σωτηρία». Η Επιτροπή τόνισε επίσης την ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών μετά τη νοσηλεία τους για κορονοϊό, καθώς σε μεγάλη συχνότητα παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία απαιτούν πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Το σχέδιο συζητήθηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, την Τετάρτη (20/05/2020). Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας - Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ Χρυσούλας Νικολάου, του Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας - Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείου «Η Σωτηρία» Κωνσταντίνου Συρίγου, του Ομότιμου Καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Χαρίλαου Κουτή, της Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου Κυριακής Κανελλακοπούλου, του Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου Αναστάσιου Σπανού και του ειδικού Παθολόγου Ανδρέα Πάγκαλη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής ενισχύουν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησαν για τους πολίτες της Αττικής από την πρώτη στιγμή της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Συνεχίζουν να παρέχουν την αρωγή και την υποστήριξή τους προς το κοινωνικό σύνολο υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε ως κοινωνία ότι σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε με ευθύνη να υπηρετούμε τη Δημόσια Υγεία και παραμένουμε ενωμένοι για το κοινό καλό».

Σχολεία – Χρόνια προβλήματα υγείας

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε μεταξύ άλλων, εάν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ομόφωνη θέση της Επιτροπής είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες με τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αγωγή υγείας και να εκπαιδευτούν ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας στους κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα έγινε αναφορά στα μακροχρόνια προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που νόσησαν από Covid -19. Ειδικότερα, έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

Αναπνευστικό πρόβλημα

Η προσβολή των πνευμόνων από τον κορονοϊό και η ανάπτυξη σοβαρής πνευμονικής νόσου σε συνδυασμό με την πιθανή βλάβη από το μηχανικό αερισμό, το χορηγούμενο οξυγόνο και τις επιλοιμώξεις έχουν ως συνέπεια την εξέλιξη περιοριστικής αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Καρδιαγγειακό πρόβλημα

Η προσβολή του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα) αποτελεί σοβαρή εκδήλωση της νόσου και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια μυοκαρδιοπάθεια και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Νευρολογικό πρόβλημα

Η νόσηση από τον κορονοϊό οδηγεί και σε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μία προσβολή που πιθανά οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως την κατ’ ευθείαν δράση του ιού στα εγκεφαλικά κύτταρα (εγκεφαλίτιδα), την τοξική δράση της υπερβολικής φλεγμονώδους απάντησης καθώς και την πρόκληση κυτταρικής ισχαιμίας – ανοξίας από διάχυτες μικροθρομβώσεις.

Άλλα προβλήματα

Προβλήματα θρέψης λόγω υψηλού καταβολισμού και αδυναμίας σίτισης οδηγούν σε απίσχναση και άλλες πολλαπλές συνέπειες με αποτέλεσμα την ανάγκη μακράς και ειδικής διατροφικής αγωγής. Η αρχική εμφάνιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, μπορεί άμεσα να απαιτήσει τη νεφρική υποκατάσταση και μακροχρόνια την παρακολούθηση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ. Χατζής, Ι. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση-βιτριόλι: Τα πρώτα λόγια του θύματος, οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες και η γυναίκα με τη μάσκα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων