ΥΓΕΙΑ

Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο: Αναδιάρθρωση ΕΣΥ - Βιωσιμότητα και μεταρρυθμίσεις

Ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο: Αναδιάρθρωση ΕΣΥ - Βιωσιμότητα και μεταρρυθμίσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων, αναδιαμορφώνοντας και το επιχειρείν σε ένα ευρύτατο φάσμα. Σε αυτό το καινούριο πλαίσιο, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει ψηφιακές εκδηλώσεις, στόχος των οποίων είναι η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση της κατάστασης και η συζήτηση ουσιαστικών προτάσεων όχι μόνο για την αντιμετώπησή της σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάκαμψη.

Η πρώτη ψηφιακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 με ιδιαίτερη επιτυχία. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης. Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Mάκης Παπαταξιάρχης, ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης, Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ανάργυρος Μαριόλης και ο πρ. Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης - Επισκέπτης καθηγητής, Imperial College, London Άγης Τσουρός.

Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο Οργανισμός Ποιότητας Υγείας αποτελεί κομβικό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης. Ειδικότερα: «Κομβικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πιστεύουμε στη δημιουργία δικτύων, μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει που έχει να κάνει με δίκτυα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των δήμων, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες». Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τις εταιρείες του χώρου να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύουν ενώ όπως δήλωσε το ποσό που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για επενδύσεις στον ιατροφαρμακοτεχνολογικό τομέα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η αξία του δημόσιου συστήματος υγείας

Ο Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι η κοινωνική και πολιτική συναίνεση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ενώ αναγνωρίστηκε η μεγάλη αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του. Μιλώντας για τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν δήλωσε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολιτικό σύστημα με τους κοινωνικούς φορείς ότι η υγεία πρέπει είναι πέραν της λιτότητας και πέραν των νόμων της αγοράς» και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε ένα νέο σύστημα υγείας το οποίο να μπορέσει να ανταποκριθεί με πιο αξιόπιστο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στις νέες ανάγκες που έχουν αναδειχθεί».

Αλλαγή χωροταξίας

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Mάκης Παπαταξιάρχης, υποστήριξε ότι έχουν γίνει βήματα στην ψηφιοποίηση αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουν και άλλα και όπως δήλωσε πρέπει να συζητήσουμε την αλλαγή της χωροταξίας του δημόσιου υγειονομικού τομέα γιατί χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική και μια αλλαγή της παραδοσιακής ρητορικής. Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καινοτομία, ανέδειξε την αξία της καινοτομίας».

Οικογενειακός γιατρός

Ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης, Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, δήλωσε σχετικά με την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ΠΦΥ ότι «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα διασυνδέεται λειτουργικά, οργανωτικά, οριζόντια και κάθετα, με προεξάρχοντα τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος αποτελεί και τον βηματοδότη αυτού του δικτύου υγείας».

Ο πρ. Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης - Επισκέπτης καθηγητής, Imperial College, London., Άγης Τσουρός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε την επένδυση στη δημόσια υγεία γιατί η δημόσια υγεία είναι η άμυνα της χώρας».

Η συζήτηση για την υγεία συνεχίζεται τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 με την 1st one-to-one Discussion στην οποία θα συμμετάσχουν ο Chief, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research National Cancer Institute, ΗΠΑ, Dr George Pavlakis και ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Υγεία, Καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροπλάνου με 107 επιβαίνοντες δίπλα σε αεροδρόμιο στο Πακιστάν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων