ΥΓΕΙΑ

Καταπολεμήστε την αϋπνία

Καταπολεμήστε την αϋπνία

Οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία στην εμφάνιση της αϋπνίας.

Ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί και για τα δύο φύλα σοβαρή διαταραχή που συχνά δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη ύπνου είναι σοβαρές καθώς οι ερευνητές έχουν συνδέσει την αϋπνία με καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη αλλά και άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη.

Μπορεί πάντως να μην υπάρχει ορισμός για την αϋπνία, αλλά στα κριτήρια περιλαμβάνονται η προσπάθεια άνω της μισής ώρας για να αποκοιμηθεί κάποιος, η πολύ πρωινή έγερση ή ο ύπνος που διαρκεί κάτι λιγότερο από 6 ώρες.

Οι Morin και Ruth Benca, του University of Wisconsin, αναφέρουν ότι αν κάποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή είναι πολύ κουρασμένος, μπορεί ενδεχομένως να πάσχει από αϋπνία.

Ωστόσο αν αισθάνεται καλά μετά τον ύπνο διάρκειας λιγότερο των 6 ωρών μπορεί απλώς να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται λίγες ώρες ύπνου.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν περιστασιακά αϋπνία, μια έρευνα που παρακολούθησε ανθρώπους με αϋπνία διαχρονικά, ανακάλυψε ότι σχεδόν το 70% δήλωσαν ότι την αντιμετώπιζαν ένα χρόνο αργότερα και μισοί μέχρι 3 χρόνια, αναφέρει η νέα έρευνα.

Οι Morin και Benca σημειώνουν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα όπως η μελατονίνη μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο ύπνο όσους πάσχουν από αϋπνία, αλλά βοηθά η συμπεριφοριστική θεραπεία και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πηγή: iatronet.gr