ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός – Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Θετικά» τα πρώτα αποτελέσματα

Κορονοϊός – Εμβόλιο της Οξφόρδης: «Θετικά» τα πρώτα αποτελέσματα
ASSOCIATED PRESS

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, καθώς δημοσιεύονται σήμερα, Δευτέρα (20/07/2020) στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η επιστημονική ομάδα της Οξφόρδης έχει δηλώσει κατά 80% σίγουρη, ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Σύμφωνα δε με υψηλόβαθμη πηγή που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, το εμβόλιο κατάφερε να δημιουργήσει «διπλή άμυνα» στους εθελοντές που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, καθώς δημιουργήθηκαν αντισώματα αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (T-cells) ή όπως χαρακτηρίζονται «κύτταρα-δολοφόνοι», αφού επιτίθενται τόσο στον ιό όσο και στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί. Επίσης, τα Τ-λεμφοκύτταρα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό, σε αντίθεση με τα αντισώματα τα οποία διαρκούν λιγότερο.

Παρόλο που οι διαρροές κάνουν λόγο για «εξαιρετικά υποσχόμενα» αποτελέσματα από την πρώτη φάση της δοκιμής, δεν έχει γίνει γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα θα παρέχει ανοσία το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πάντως, ο δημοσιογράφος του ITV Ρόμπερτ Πέστον, είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του στα social media τα εξής: «Ακούω ότι θα υπάρξουν θετικά νέα, σύντομα για τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης για την Covid-19 που υποστηρίζεται από την AstraZeneca». Επίσης, επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι η ομάδα της έχει δει «θετικά» αποτελέσματα στις μέχρι τώρα δοκιμές, κάνοντας λόγο για «σωστή ανοσολογική απόκριση» από τους οργανισμούς στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο.

Στην πρώτη φάση της δοκιμής συμμετείχαν 1.000 Βρετανοί εθελοντές. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη σε φάση μεγάλης κλίμακας δοκιμής (Φάση 3). Το δείγμα θα είναι χιλιάδων ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Παράλληλα με τη μελέτη Φάσης 3, οι επιστήμονες της Οξφόρδης σχεδιάζουν μία ακόμα δοκιμή με ομάδα ελέγχου, ώστε να έχουν συγκριτικά αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εθελοντές που θα εκτεθούν στη συνέχεια στον ιό.

Στο μεταξύ, κι ενώ συνεχίζεται η φημολογία κυβερνοεπιθέσεων με εμπλοκή της Μόσχας που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τη ρωσική R-Pharm.

Η συμφωνία αφορά την παραγωγή του εμβολίου από τη ρωσική φαρμακευτική εταιρεία. «Έχουμε επισημοποιήσει το σχέδιο αυτό με τη μορφή των συμφωνιών που υπογράψαμε στον τομέα της παραγωγής και της προμήθειας του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της R-Pharm για την υλοποίηση του έργου» δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24.

Παράλληλα, το βρετανικό κράτος έκλεισε συμφωνίες για 90 εκατομμύρια δόσεις δύο ακόμα υπό δοκιμή εμβολίων κατά της COVID-19, επιπλέον του εμβολίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, καθώς και η γαλλική Valneva.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 10.854 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr