ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Εμπόλεμη ζώνη» η Θεσσαλονίκη - Επίταξη κλινικών και διακομιδές με τρένα στην Αθήνα

Κορονοϊός: «Εμπόλεμη ζώνη» η Θεσσαλονίκη - Επίταξη κλινικών και διακομιδές με τρένα στην Αθήνα
Intime News

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της Γενικής Κλινικής Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Aυτό είναι το ΦΕΚ για την επίταξη:

Δραματική η κατάσταση στην πόλη

«Ασφυκτιά» καθημερινά το σύστημα υγείας, λόγω του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορονοϊού που πλήττει τη χώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως σχεδόν 6 στους 10 ασθενείς της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν στη χώρα μας 3.227 νέα κρούσματα από 3.209 προχθές, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 13,8% από 12,5% που ήταν την Τετάρτη.

Εννέα γεωγραφικές περιοχές είχαν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη 774, η Αττική 646, οι Σέρρες 156, η Λάρισα 155, η Πέλλα 149, η Δράμα 112, η Ημαθία 109, η Μαγνησία 107 και η Πιερία 103. Άλλες 46 περιοχές είχαν κάτω από 80 κρούσματα η κάθε μία.

Η μεγάλη μάχη,όμως, δίνεται στις ΜΕΘ, με 499 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ άλλοι 59 κατέληξαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 1.347 από την έναρξη της πανδημίας.

Διακομιδή ασθενών με τρένα

Την ίδια στιγμή, ασθενοφόρα μετατρέπονται βαγόνια για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής, αν εξαντληθούν οι διαθέσιμες κλίνες ή ΜΕΘ.

Η πρώτη αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης των βαγονιών από στελέχη του ΕΚΑΒ και του υπουργείου Υγείας, για τη διαμόρφωση των χώρων, την υποστήριξη ιατρικών συσκευών και την παροχή φροντίδας κατά το ταξίδι.

Ενίσχυση ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα

Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της Βόρειας Ελλάδας οδήγησαν την Πέμπτη στην ανακοίνωση της εντατικοποίησης των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από σήμερα στις 06:00 κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, ενώ από τη Νυμφαία Κομοτηνής θα επιτρέπεται μόνον η διέλευση φορτηγών. Ανοιχτά, αντιθέτως, θα μείνουν οι συνοριακοί σταθμοί Κακαβιάς Ιωαννίνων, Ευζώνων Κιλκίς και Προμαχώνα Σερρών.

Παράλληλα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα πρέπει να υποβληθούν και σε rapid τεστ, από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μόνον όσοι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ θα μπορούν να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια και να κατευθύνονται στον προορισμό τους, με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει, είπε.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων γίνονται ακόμα πιο εντατικοί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Όπως εξήγησε, ενισχύονται οι δυνάμεις του ελεγκτικού μηχανισμού και, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Πέτσα για την άρση του lockdown - Τι αποκάλυψε