ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού - Λινού: Δεν έχει σοβαρές παρενέργειες - Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ

Εμβόλιο κορονοϊού - Λινού: Δεν έχει σοβαρές παρενέργειες - Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ
INTIME

Εμβόλιο κορονοϊού: Πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές παρενέργειες εξήγησε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Οι σοβαρές παρενέργειες, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δυο πρώτους μήνες» συμπλήρωσε η κυρία Λινού.

Ειδικά, δε, για το εμβόλιο της Moderna σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων από την παρακολούθηση των εθελοντών επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «(μέχρι τους 3 μήνες) πως δεν έχει παρενέργειες και πως υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο».

Η Αθηνά Λινού υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου», κατέληξε η κυρία Λινού.

Η κυρία Λινού επανέλαβε, μάλιστα, ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παράξουν αντισώματα».

Να γίνουν εμβολιασμοί σε γήπεδα, πάρκινγκ και διόδια

Το επόμενο που πρέπει να απασχολεί τις αρχές κατά την κυρία Λινού είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Έχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός» κατέληξε η κυρία Λινού στον ΑΝΤ1.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Έκτακτες ανακοινώσεις: Ποια μαγαζιά ανοίγουν – Τι θα γίνει με μετακινήσεις και εστίαση