ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Νέα εκδοχή για να αποθηκεύεται πιο εύκολα ετοιμάζει η Pfizer

Εμβόλιο κορονοϊού: Νέα εκδοχή για να αποθηκεύεται πιο εύκολα ετοιμάζει η Pfizer
INTIME

Εμβόλιο κορονοϊού: Για την ώρα το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί αποθήκευση σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλμπέρτ Μπουρλά, η Pfizer αναπτύσσει εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια σε θερμοκρασίες ενός απλού ψυγείου.

Παράλληλα δήλωσε σίγουρος ότι η εταιρεία του σε συνεργασία με την γερμανική BionTech με την οποία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού θα μπορέσει να παραδώσει 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021.

Ο Μπουρλά κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν ώστε «να μην γίνουν ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα που επιτρέπει τη διασπορά του κορονοϊού».

Οι δηλώσεις Μπουρλά ακολούθησαν την ανάλυση του αμερικανικού Food and Drug Administration (FDA) σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο Μπουρλά εξήγησε, επίσης, στη διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία πήρε μέρος, ότι οι μηχανικοί της εταιρείας του έχουν κατασκευάσει ειδικά κουτιά προκειμένου το εμβόλιο να μπορεί να μεταφερθεί και σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ μόλις πάρει το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών της χώρας.

Τα ισοθερμικά αυτά κουτιά με ξηρό πάγο θα διαθέτουν GPS καθώς και ένα θερμόμετρο προκειμένου η εταιρεία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και σε τι θερμοκρασία.

Με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε ο Μπουρλά, έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς των εμβολίων με οποιοδήποτε τρόπο συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, των αεροπλάνων και των πλοίων.

Ως βασικός διανομέας στις ΗΠΑ επελέγη η UPS αλλά μεταφορές θα κάνει και η FedEx.

Ο Μπουρλά, πάντως, δήλωσε ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος πως έχουμε τη δυνατότητα να διανείμουμε το εμβόλιο στους -70 βαθμούς Κελσίου. Πιστεύω ότι σύντομα όλοι θα δουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόκληση, τουλάχιστον όχι σε χώρες που έχουν βασικές υποδομές όπως δρόμους ή χώρους αποθήκευσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη μπροστά στις αποφάσεις: Θα συνεχίσει να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν ή θα πάρει επιτέλους μέτρα;