ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια – Καθοριστική η δεύτερη δόση

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια – Καθοριστική η δεύτερη δόση
InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε γιατί ο εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση είναι καθοριστικός έτσι ώστε να υπάρξει ανοσία κατά του κορονοϊού ενώ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλαγμένων στοιχείων του ιού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Τη σημασία της ολοκλήρωσης όλης της διαδικασίας του εμβολιασμού, κάνοντας και τη δεύτερη δόση, στάθηκε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η πρώτη δόση προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 52%, ενώ είναι πιθανό τις πρώτες 10-15 ημέρες μετά την αρχική δόση να νοσήσει κάποιος – δίνοντας απάντηση και για τα κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τα τελευταία 24ωρα – επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει και η δεύτερη δόση για να αποκτήσει αποτελεσματικότητα άνω του 95% το εμβόλιο.

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε και τι ισχύει για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Όπως ανέφερε δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, παρά το γεγονός ότι όλα τα δείγματα με τις μεταλλάξεις τα οποία έχουν εντοπιστεί, είναι σε στενή παρακολούθηση.

«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για τον εμβολιασμό. Κάποιοι είπαν πως ήταν η μόνη έξοδος μετά από έναν χρόνο και η πρώτη φορά που φορούσαν μάσκα. Υπάρχει εμβολιασμός άνω των 70.000 ανθρώπων χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός σημαντικό για την ασφάλεια του εμβολίου», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δυο φάσεις. Την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η πρώτη δόση του εμβολιασμού εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων κι αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουμε στην τέταρτη ημέρα σε προστατευτικό επίπεδο στο 52%. Αν ορισμένοι θεωρήσουν πως τελείωσε με την πρώτη δόση, είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα, μετά από 21 ημέρες αυστηρά, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος ο διαβατήριο για την ανοσία του. με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επεσήμανε επίσης πως «παρά το γεγονός ότι στους ηλικιωμένους που κλήθηκαν να εμβολιαστούν υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανταπόκριση του εμβολίου είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική, και καλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις από τους νεότερους. Η δεύτερη δόση, λοιπόν, είναι καθοριστική για την προστασία ενός ατόμου».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, που σε πολλές χώρες και στην Ευρώπη διαφέρουν, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η Ελλάδα δεν διαφοροποιεί το σχήμα που χρησιμοποιεί και πως αυτό βασίζεται στις προδιαγραφές που έχουν δοθεί μετά τις κλινικές μελέτες έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των εμβολίων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξήγησε στη συνέχεια τη διαδικασία παραγωγής των αντισωμάτων στον οργανισμό του ανθρώπου που δέχεται την πρώτη δόση του εμβολίου, σχολιάζοντας πως σε αυτό το διάστημα υπάρχει «παράθυρο» για να νοσήσει κάποιος από κορονοϊό. Όπως εξήγησε μετά τις 12 ημέρες, μειώνονται σταθερά οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό συμβεί δεν θα εμφανίσει βαριά συμπτώματα και μετά την ανάρρωση θα μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση έτσι ώστε να υπάρχει ανοσία.

Ακολούθως, μίλησε για χώρες που δίνουν ήδη τα πρώτα δεδομένα καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τους εμβολιασμούς. «Στο Ισραήλ μετά από την πρώτη δόση του εμβολιασμού, μετά τη 15η ημέρα, παρατηρήθηκε στο 30% του πληθυσμού μείωση κατά 25% των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε κι άλλα δεδομένα και απαντήσεις για το κομμάτι της ανταπόκρισης, ανάλογα με τις δόσεις του εμβολιασμού και την αποτελεσματικότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το θέμα των μεταλλάξεων η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε πως αυτές εντάσσονται σε έναν… διαρκή πόλεμο του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών και των μικροβίων. «Δεν υπάρχει ειρήνη παρά μόνο ανακωχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα των μικροβίων και των ιών για να ξεφεύγουν από την πίεση του ανθρώπου.

«Η πρώτη μετάλλαξη που μας απασχολεί είναι η Βρετανική, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να μην επηρεάζονται από αυτά τη μετάλλαξη αλλά ούτε και από αυτή της Νότιας Αφρικής. Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα από τις μεταλλάξεις. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, στη χώρα μας υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης αυτών των γονιδιακών μεταβολών», σχολίασε.

Η κ. Θεοδωρίου εξήγησε πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πιο αργές από αυτές τις γρίπης και πως δεν υπάρχει αντίκτυπος σε κλινικό επίπεδο. «Η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής δεν απειλεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας. Σε σχέση με το εμβόλιο, παρότι θεωρήθηκε πως μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή του, οι μελέτες έδειξαν πως δεν είναι ένα στέλεχος που το φοβόμαστε. Οπωσδήποτε, όμως, υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένη με την πορεία εμβολιασμού των υγειονομικών, υποστήριξε πως υπάρχει μεν ικανοποίηση πλην όμως το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο ή και άριστο. «Έχουν εμβολιαστεί ήδη 80.000 και υπάρχουν 25.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Γύρω στους 100.000 υγειονομικούς δηλαδή, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι έχουμε φτάσει στο άριστο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια», ανέφερε.

Σχετικά με τις προτάσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολίου η κ. Θεοδωρίδου ανέφερ3ε πως δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με αυτή την έννοια. «Το συνδέουμε με την καλή ενημέρωση, την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο για να γίνει από όλους μας. Υγειονομικούς και μη», ξεκαθάρισε.

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, που φαίνεται να έχουν αυξημένη θνητότητα, επεσήμανε ότι «τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν ικανοποιητικά το βρετανικό στέλεχος. Θα πρέπει να ερευνήσει κανείς λεπτομερώς επιδημιολογικά τα δεδομένα. Γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα το στέλεχος αυτό. Χρειάζονται ενδελεχείς επιδημιολογικές μελέτες για να γίνει ορθή τοποθέτηση πάνω στις ιδιότητες και τις διαφορές με το φυσικό στέλεχος του κορονοϊού», σχολίασε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 436 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 25 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 286 οι διασωληνωμένοι