ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζει να χορηγείται κανονικά στην Ελλάδα - Γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζει να χορηγείται κανονικά στην Ελλάδα - Γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση
InTime

Εμβόλιο κορονοϊού: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως θα συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενοχή του για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επισήμως έδωσε το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί στην Ελλάδα η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Παρά τις αναστολές εμβολιασμών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας συνεχίζει να ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται για την παρακολούθηση τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό και εξήγησε πως τόσο ο EMA όσο και ο ΠΟΥ έχουν αποσυνδέσει το εμβόλιο με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν παρουσιαστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Ακολούθως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διάβασε επακριβώς τη διατύπωση που υπάρχει στην τελευταία ανακοίνωση με την οποία συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα. Αναλυτικά:

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Παίρνουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες

Μετά την ανάλυση των δεδομένων για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην προτεραιοποίηση που έχει γίνει για τη χορήγηση των εμβολίων. Όπως ανέφερε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σε αυτές συγκαταλέγονται άνθρωποι κάθε ηλικίας που πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα και έχουν έτσι προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Αναλυτικά

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή των ανακοινώσεων των ευπαθών ομάδων, αυτές αναρτήθηκαν από το υπουργείο Υγείας στις σελίδες του στα social media.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.533 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 605 στις ΜΕΘ και 59 νέοι θάνατοι