ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παγώνη – «Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους»

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παγώνη – «Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους»

Για συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία και δραματική αύξηση των διασωληνωμένων προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής-Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί» είπε αρχικά η κυρία Παγώνη μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Εκτίμησε, δε, ότι «μπορεί να φτάσουμε και τους 1000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση».

Η κυρία Παγώνη τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα καλώντας την κυβέρνηση να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχτεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.

Όσον αφορά την ανοσία η κυρία Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δε θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι. Ορόσημο ο Ιούλιος για την ανοσία»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση» κατέληξε η κυρία Παγώνη.

Από τις 8 στα νοσοκομεία οι 206 γιατροί που επιτάχθηκαν

Εντωμεταξύ προχωρά η διαδικασία της επίταξης των ιδιωτών γιατρών που ανακοίνωσε το πρωί της της Δευτέρας η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς μέχρι την Κυριακή μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση γενικών γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Οι γιατροί αυτοί ήταν προγραμματισμένο να προσέρχονται από τις 8 το πρωί στα νοσοκομεία όπου θα υποβληθούν αρχικά σε rapid test για κορονοϊό και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί ανά νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας «το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς, για την ενίσχυση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική» πρόσθεσε.

Η επίταξη υπηρεσιών αφορά 206 ιδιώτες γιατρούς. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών», από το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν ότι σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Δείτε τα φύλλα της επίταξης, τα οποία παραδόθηκαν στους γιατρούς από την Αστυνομία:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»