ΕΛΛΑΔΑ

Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Κρίσιμα 24ωρα - Με προσοχή το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων

Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Κρίσιμα 24ωρα - Με προσοχή το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων

H εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες θα κρίνει το χρόνο που θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα.

Όπως επισημαίνει στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης απαιτείται η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με σταδιακό τρόπο, χωρίς να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα επαναλειτουργίας της αγοράς έγινε με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Σταμπουλιδης επισημαίνει πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι δύσκολη και πρέπει να διαφανεί πως εξελίσσεται η πανδημία.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το πρώτο βήμα επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων σημείωσε πως έγινε με ασφάλεια, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο αριθμό ατόμων μέσα στα καταστήματά τους. «Τα μέτρα ασφάλειας τηρούνται σε μεγάλο βαθμό στους συγκεκριμένους χώρους και είναι κομβικό όλοι να πειθαρχούν στα μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα και κατ’ επέκταση το σύστημα υγείας».

Πάντως με δεδομένη την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία και την εκτόξευση του δείκτη θετικότητας στο 12% θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μετατίθεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου για μετά την 29η Μαρτίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 5η Απριλίου.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, «η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για το λιανεμπόριο».

Εν τω μεταξύ σε μεγάλη αγωνία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, με πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη να στέλνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η σχέση πελάτη - προμηθευτή.

Ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει, στοχευμένα, το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.