ΥΓΕΙΑ

«Κρυφή» επιδημία η χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους - O αντίκτυπος της COVID-19

«Κρυφή» επιδημία η χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους - O αντίκτυπος της COVID-19
Ο πρόεδρος του INCB, Cornelis de Joncheere κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, στις 25 Μαρτίου 2021, στη Βιέννη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα άτομα με προβλήματα χρήσης ουσιών και ψυχικής υγείας παρουσιάζει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB), αναδεικνύοντας μία «κρυφή» πτυχή του ζητήματος: τη χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους, που καταγράφει τάση αύξησης παγκοσμίως.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Μαρτίου, στη Βιέννη. Στη χώρα μας ανακοινώθηκε από το ΚΕΘΕΑ, που είναι οργανισμός-σύμβουλος του ΟΗΕ (ΕCOSOC) σε θέματα ναρκωτικών.

Το INCB προειδοποιεί για «μια κρυφή επιδημία, τη χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους», δηλαδή από άτομα άνω των 65. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει ταχέως, το 2050 1 στους 6 ανθρώπους πάνω στη Γη θα είναι άνω των 65 ετών.

Μια κρυφή επιδημία

Η χρήση ουσιών και οι σχετικές διαταραχές στον γηραιότερο πληθυσμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί η χρήση των περισσότερων ουσιών μεταξύ των ηλικιωμένων. Η κατανάλωση παυσίπονων, ηρεμιστικών, βενζοδιαζεπινών και καταπραϋντικών είναι υψηλότερη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε στους ηλικιωμένους άνω των 65 από 1,2% το 2012 σε 5,1% το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΝCB, υπάρχει η τάση αυτή η πληθυσμιακή ομάδα να αγνοείται επιδημιολογικά, επιστημονικά και πολιτισμικά.

Η Έκθεση του INCB για το 2020 τονίζει ότι υπάρχει γενική έλλειψη προσοχής από την πλευρά των κυβερνήσεων στη χρήση ουσιών από γηραιότερα άτομα. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμένο αριθμό προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας εστιασμένων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ναρκωτικών και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτά έχουν αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων που αναζητούν θεραπεία έχει επίσης αυξηθεί.

Οι ηλικιωμένοι που κάνουν χρήση ουσιών αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία τους, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης ή σωματικών προβλημάτων. Το INCB συνιστά ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των ηλικιωμένων ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης τάσης. Καλεί, επίσης, τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και θεραπείας, σχεδιασμένες για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.

O αντίκτυπος της COVID-19

Το INCB τονίζει, επίσης, ότι άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία COVID-19. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η κοινωνική απομόνωση ασκούν μεγαλύτερη πίεση σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρήσης ναρκωτικών, επιδεινώνοντας ενίοτε αυτά τα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος του INCB Cornelis de Joncheere δήλωσε: «Σε μια περίοδο που οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών. Το INCB καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στη Μεσογείων: Σκοτώθηκε εικονολήπτρια του «Καλημέρα Ελλάδα» - Συντετριμμένος ο Παπαδάκης