ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας – Kluge: Νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών

Kluge - Κικίλιας
Υπ. Υγ.

Το πρώτο γραφείο στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, ιδρύεται στην Αθήνα, με τη συμφωνία που υπέγραψαν την Πέμπτη (15/04/2021) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης κικίλιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ., Hans Kluge.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ. Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής» τόνισε στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό Κέντρο Αριστείας» τόνισε από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ούτε ο χρόνος, ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή, είναι κάτι τυχαίο. «Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19» ανέφερε.

Υπουργείο Υγείας
Υπογραφή συμφωνίας για το νέο γραφείο του Π.Ο.Υ. στην ΑθήναΥπ. Υγ.

Το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης με αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών με έδρα την Αθήνα θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλες τις μεσογειακές χώρες, καθώς και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η ανακριβής διάγνωση, τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η ακατάλληλη/περιττή θεραπεία, οι ανεπαρκείς ή επισφαλείς κλινικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη εκπαίδευσης, η ανεπαρκής συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους· πρόκειται για παραδείγματα ελλιπούς ποιότητας φροντίδας και ασφάλειας ασθενών στην Περιφέρειά μας» εξήγησε ο Hans Kluge.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, «με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Κυβέρνηση, αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας (Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ΠΦΥ, ψυχική υγεία, ΣΔΙΤ, ποιότητα υπηρεσιών υγείας)».

Η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) από τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξασφάλισε σημαντική γνώση και εμπειρία στον τομέα της ποιότητας της φροντίδας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, ικανοποιώντας ένα από τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. για την ίδρυση του γραφείου. Επίσης, αξιολογήθηκαν θετικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως το υψηλό προσδόκιμο ζωής και η μεσογειακή διατροφή, που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας. Τέλος, η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις της πανδημίας, ήταν ένας ακόμη παράγοντας που εκτίμησε ο Π.Ο.Υ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ