ΥΓΕΙΑ

Μετα-πανδημική πραγματικότητα και κοινωνικό άγχος: Πώς θα προσαρμοστείτε στο «άνοιγμα» της κοινωνίας

Μετα-πανδημική πραγματικότητα και κοινωνικό άγχος: Πώς θα προσαρμοστείτε στο «άνοιγμα» της κοινωνίας
ASSOCIATED PRESS

Η πολύμηνη κοινωνική απόσταση και η αποξένωση από το εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον έχει προκαλέσει σε πολλούς συνανθρώπους μας, μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, κοινωνικό άγχος και δυσκολία στην επαναπροσαρμογή στην καθημερινότητα. Ενώ, όσοι βίωναν ήδη δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, καλούνται να καταβάλουν διπλάσια προσπάθεια για να επανέλθουν σε μία κανονικότητα.

Πράγματα, που φάνταζαν απλά πριν το lockdown, όπως οι συζητήσεις με τους συναδέλφους, μία κουβέντα με έναν άγνωστο ή η συνάντηση με φίλους, τώρα, μετά το «άνοιγμα» της κοινωνίας, προκαλούν αυξημένο στρες για όσους ήδη υπέφεραν από κοινωνικό άγχος.

Συμπτώματα, όμως, κοινωνικού άγχους αναπτύσσουν και ισχυρές προσωπικότητες ως αποτέλεσμα της απομόνωσης των δύο τελευταίων ετών, με την προοπτική της επιστροφής στις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι τρομακτική.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2021, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους αυξήθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο των lockdown.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας

Πιάνετε τον εαυτό σας να έχει ξεχάσει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στους συναδέλφους σας ή διαπιστώνετε ότι η συνομιλία που μπορεί να είχατε με κάποιον πριν από τη πανδημία να μην ρέει και να σας φαίνεται κουραστική;

Ίσως τότε να εμφανίζεται διαταραχές κοινωνικού άγχος.

Η απάντηση στο πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που νιώθετε και την πίεση που ασκείτε ακόμα και οι ίδιοι στον εαυτό σας για την επιστροφή στην καθημερινότητα δεν είναι τόσο απλή. Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και να αποδεχτείτε ότι ίσως χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Βήματα για να προσαρμοστείτε στη μετα-πανδημική πραγματικότητα

Το να θάβετε τα προβλήματα άγχους κάτω από το χαλάκι και να «κρύβεστε» είναι κακές στρατηγικές που επιδεινώνουν το πρόβλημα και σίγουρο δεν το λύνουν.

Αντ΄αυτού αν καταφέρετε και αντιμετωπίσετε όσα σας στρεσάρουν σε μικρές δόσεις, θα μπορείτε με το πέρασμα του χρόνου να αντιμετωπίζετε όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  • Προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι κάθε μέρα, ακόμα και για μία μικρή βόλτα
  • Προθυμοποιηθείτε να κάνετε εσείς τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και περιορίστε τα deliveries.
  • Αν θα πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά μετά από μήνες, οδηγήστε έως εκεί και προχωρήστε στο χώρο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε δια ζώσης.
  • Αν πηγαίνετε σχολείο ή έχετε παιδί που πηγαίνει στο σχολείο, επισκεφτείτε το απόγευμα τον προαύλιο χώρο για να αισθανθείτε οικεία.
  • Κάντε ένα σχεδιάγραμμα έχοντας στο νου πόσα κοινωνικά event θα μπορούσατε να αντέξετε μέσα μία ημέρα και ακολουθήστε ευλαβικά το πλάνο.
  • Προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε με άλλους τρόπους αν ακόμα δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, μιλώντας στο τηλέφωνο, γράφοντας γράμματα ή κάνοντας βιντεοκλήσεις σε φίλους και γνωστούς.

Το πιο σημαντικό που έχετε να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα κατά την επιστροφή σας στην ζωή προ κορονοϊού. Αρχίστε από τα πιο εύκολα και στη συνέχεια προχωρήστε σε όσα σας φαίνονται «βουνό».

Πρέπει να έχετε κατανόηση με τον εαυτό σας και όσα αισθάνεστε, αλλά να μην αφήσετε παράλληλα το άγχος να κυριεύσει τη ζωή σας, όπως ο κορονοϊός.

Νιώθετε κοινωνικό άγχος για πρώτη φορά στη ζωή σας;

Αν είστε από αυτούς που στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ θέματα με την κοινωνική ζωή, τότε παρακάτω θα βρείτε πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα φέρουν πίσω τον προ-κορονοϊό εαυτό σας.

  • Αναγνωρίστε τις καταστάσεις που σας αγχώνουν και βρείτε ένα σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόζετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αυτές.
  • Έχετε στο μυαλό σας ένα καταφύγιο στο οποίο θα μεταφέρεστε νοητά όταν σας κυριεύουν οι ανησυχίες.
  • Εφαρμόστε τεχνικές αναπνοής.
  • Προσπαθήστε να μετατρέπετε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές
  • Γραφτείτε σε ένα μάθημα γιόγκα και προσπαθήστε να συνυπάρξετε με κόσμο.
  • Να παρακολουθείτε σειρές ή προγράμματα που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να χαμογελάτε.
  • Γράψτε ένα γράμμα στον εαυτό σας για όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και πόσο ικανός είστε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος: Φωτογραφία -ντοκουμέντο - Μυστικοί αστυνομικοί «έβλεπαν» τη μαφία της κοκαΐνης