ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών

Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών
InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως η σύσταση της επιτροπής αναφέρει τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca. Οι διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση και για τον συσχετισμό των εμβολίων με την αναπαραγωγική διαδικασία.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορονοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εισηγήσεις που έγιναν. Η Μαρία Θεοδωρίδου αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των οδηγιών για το εν λόγω σκεύασμα.

Όπως εξήγησε, η μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα οδήγησε σε νέες αποφάσεις με την εισήγηση να είναι για εμβολιασμό πρώτης δόσης με το AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η σύσταση για τη δεύτερη δόση παραμένει για όσους έχουν κάνει και την πρώτη, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Εξαίρεση σε αυτό, αποτελούν τα άτομα που εκδήλωσαν σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, μετά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η σύσταση μπορεί να αλλάξει για να γίνει η δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, μετά από ιατρική οδηγία, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι συστάσεις επικαιροποιούνται, τι ισχύει για την αναπαραγωγική διαδικασία

«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεων της Επιτροπής αναρτάται στο embolio.gov.gr», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε – με αφορμή και τον σάλο που προκλήθηκε με το συνέδριο για την υπογεννητικότητα – τη συσχέτιση που κάνουν κάποιοι με τα εμβόλια και την αναπαραγωγική διαδικασία. Όπως εξήγησε, κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας των πολιτών που εμβολιάζονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2021 - Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση: Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις