ΥΓΕΙΑ

Ξεπεράστηκαν οι 7 εκατ. εμβολιασμοί - Ανοίγει η πλατφόρμα για 18 ως 24 - Οδηγίες για το AstraZeneca

Ξεπεράστηκαν οι 7 εκατ. εμβολιασμοί - Ανοίγει η πλατφόρμα για 18 ως 24 - Οδηγίες για το AstraZeneca
InTime

Εμβολιασμός: Πάνω από 7.000.000 δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε Έλληνες πολίτες. Την Τετάρτη (16.06) ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 18 ως 24 ετών. Οι διευκρινίσεις κι οι οδηγίες για το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ένα ακόμα σημαντικό «ορόσημο» ξεπεράστηκε την Τρίτη (15.06) αναφορικά με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Το σχέδιο «Ελευθερία»… τρέχει με γοργούς ρυθμούς και στη χώρα έχουν χορηγηθεί πάνω από 7.000.000 δόσεις εμβολίων.

Συγκεκριμένα, σήμερα έγιναν 102.473 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 27.675 αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης ενώ 80.259 ήταν εμβολιασμοί με τη δεύτερη δόση ή το μονοδοσικό εμβόλιο.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν γίνει 7.041.432 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 4.302.150 αφορούν χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ 2.911.430 πολίτες στην Ελλάδα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα μέχρι 15 Ιουνίου
Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021emvolio.gov.gr

Ανοίγει η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους 18 ως 24 ετών

Την Τετάρτη (16.06), θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18 – 24, πλην του AstraZeneca για το οποίο η σύσταση πλέον είναι να γίνεται στους άνω των 60 ετών. Επί της ουσίας, από αυτή την ημέρα σταματά και η προτεραιοποίηση στην Ελλάδα καθώς πλέον όλα τα διαθέσιμα εμβόλια θα μπορούν να χορηγούνται σε όλους τους πολίτες που κλείνουν το ραντεβού τους.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας προχωράει κανονικά και ήδη η κάλυψη φτάνει σε ποσοστό άνω του 27%, με βάση και όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην τελευταία ενημέρωση, ο ίδιος ενημέρωσε και για τις παραδόσεις των εμβολίων που αναμένονται στη χώρα. Όπως εξήγησε, η εταιρεία Pfizer αύξησε κατά λίγο τις παραδόσεις του Ιουνίου, οπότε η συνολική παράδοση θα είναι 2.212.000 δόσεις. Επίσης, υπολογίζονται οι παραδόσεις του Ιουλίου, που θα είναι στο 1.555.000 και τις συνολικές του τρίτου τριμήνου, δηλαδή Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, που θα είναι 4.880.070 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson έχει παραδόσει μέχρι στιγμής για το μήνα 152.712 δόσεις και αναμένεται αύξηση και από αυτήν την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους πολίτες, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς μπορείτε να αλλάξετε τη δεύτερη δόση - Ποιοι θα λάβουν SMS

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το εμβόλιο της AstraZeneca και την δεύτερη δόση μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται εφεξής με το εν λόγω σκεύασμα μόνο πολίτες άνω των 60 ετών.

Η αλλαγή εμβολίου είναι μεν εφικτή, ωστόσο υπάρχει σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση του AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία.

Την άποψη που εξέφρασε και το πρωί της Τρίτης (15.06), επανέλαβε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε, πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

Υπενθυμίζουμε πως κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε πως η σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca τροποποιείται και πλέον θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Στην παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του κορονοϊού είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Για τα άτομα κάτω των 60, η σύσταση είναι να κάνουν εμβόλια mRNA, ακόμα κι αν έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση με AstraZeneca.

Με SMS η ειδοποίηση για αλλαγή εμβολίου

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Ποιοι και πώς μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνίσταται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο μικτός εμβολιασμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αν είναι επαρκώς αποτελεσματικός.

Από τη σύσταση αυτή, ωστόσο, εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 16/06: Παράνομη κρίθηκε για εκπαιδευτικούς και Μέσα Μεταφοράς ως τις 10 το πρωί