ΥΓΕΙΑ

Σουρβίνος για μεταλλάξεις: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα κρούσματα - «Μοναδική ασπίδα το εμβόλιο»

Σουρβίνος για μεταλλάξεις: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα κρούσματα - «Μοναδική ασπίδα το εμβόλιο»
Glomex

Τι είπε ο καθηγητής, Γιώργος Σουρβίνος, για τη μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού, που έχει ταξιδέψει και εμφανιστεί σε περισσότερες από 23 χώρες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρθηκε στην εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ», σημειώνοντας πως οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Όσον αφορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Ακόμη, εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δ» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης, ενώ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός - «Έχυσε όλο το καυστικό υγρό πάνω μας»