ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Υψηλός κίνδυνος για μη εμβολιασμένους

Παπαευαγγέλου: Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Υψηλός κίνδυνος για μη εμβολιασμένους
ΙΝΤΙΜΕ

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως το νέο στέλεχος είναι κατά 100% πιο μεταδοτικό από το πρώτο που εντοπίστηκε στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας και κατά 40% με 60% από τη βρετανική μετάλλαξη. 

Σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, κατά πέντε χρόνια την τελευταία εβδομάδα, στην ηλικία δηλαδή των 27 ετών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά στους νέους 18-34 ετών, που σήμερα είναι το 60% των νέων μολύνσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σταθεροποίηση του δείκτη θετικότητας στο 1,1% ενώ το Rt ανέρχεται στο 0,84%. Μείωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους ασθενείς και τους νεκρούς από επιπλοκές λόγω κορονοϊού.

Κατά την κυρία Παπαευαγγέλου, ο Ιούνιος υπήρξε ένας μήνας εξαιρετικός για την Ελλάδα, με την αύξηση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, να οφείλεται αφενός μεν στη χαλάρωση των περιορισμών και αφετέρου στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει εντοπιστεί σε 98 χώρες και όπως αναμενόταν ήρθε και στη χώρα μας.

«Το κύριο θέμα είναι η μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας πως περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, όπως είπε η καθηγήτρια, το νέο στέλεχος του κορονοϊού θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά την ίδια κατά 100% πιο μεταδοτική από το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν, στην Κίνα και κατά 40% με 60% κατά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού.

«Η επικράτηση της μετάλλαξης θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», πρόθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως τα νέα κρούσματα θα είναι οι ανεμβολίαστοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κίνδυνος νόσησης με κορονοϊό είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις, προσφέρει προστασία 96% και 92% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία αντίστοιχα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε μάλιστα, ότι σε χώρες όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, ακριβώς λόγω του εμβολιασμού, δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Ως εκ τούτου, μόνη λύση είναι «να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των πολιτών άνω των 50 ετών, με τις γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-49 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τι οδήγησε στον θάνατο την 29χρονη Γαλλίδα τουρίστρια - Το δύσβατο μονοπάτι και το λάθος