ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» η νέα αύξηση των νοσηλειών - «Νέα πίεση στο ΕΣΥ θα φέρει νέα μέτρα»

Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» η νέα αύξηση των νοσηλειών - «Νέα πίεση στο ΕΣΥ θα φέρει νέα μέτρα»
ΙΝΤΙΜΕ

Η νέα αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχία, με τους ιατρούς να τονίζουν με κάθε τρόπο τη σημασία του εμβολιασμού. Τρομάζει το στοιχείο, ότι μόνο από τις αρχές Ιουλίου η αύξηση που καταγράφεται, αγγίζει το 539%.

Όσα δείχνει το διάγραμμά του αναφορικά με τις νοσηλείες εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εν μέσω νέας αύξησης νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια νέας διαφαινόμενης πίεσης στο ΕΣΥ.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Open το πρωί της Κυριακής, στο προηγούμενο «κύμα» της πανδημίας, είχαμε 600 εισαγωγές την ημέρα. Για δύο μήνες από Μάρτιο έως Μάιο είχαμε περισσότερες από 400 την ημέρα. Τώρα, με το που ξεκίνησε αυτό το «κύμα», άρχισαν να «τσιμπάνε» οι εισαγωγές και μέχρι τέλους του μήνα, θα ξεπεράσουμε τις 300. Προχθές ήταν κοντά στο 200, επομένως υπάρχει ανοδική τάση.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πάντως, ότι και οι 300 εισαγωγές την ημέρα είναι διαχειρίσιμες, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κατά το ήμισυ τις δυνατότητες του συστήματος σε κλίνες Covid-19.

«Το θέμα είναι αν θα μείνουμε εκεί ή θα προσεγγίσουμε πάλι το 400, το 500, το 600, οπότε θα πρέπει πάλι νοσοκομεία να μετατραπούν σε Covid και χρειαστεί τα νοσοκομεία να στραφούν στην περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, παραβλέποντας άλλα προβλήματα, χρόνια ή άλλα», σημείωσε.

«Είναι μία κατάσταση με επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων και κατ'επέκταση σε όλα τα χρόνια νοσήματα, τα χειρουργεία που θα μπουν σε αναμονή και εκ της πιέσεως αυτής, θα προκύψουν ενδεχομένως και νέα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκλτυλος, είπε πως δεν θα πρότειναν στην κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «οι ανεμβολίαστοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στον ιό με δική τους ευθύνη».

Γκάγκα: Το 35% όσων νοσούν με κορονοϊό θα έχουν για καιρό συμπτώματα - Έκκληση για εμβολιασμό

Στην αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και στη σημασία του να είμαστε εμβολιασμένοι αναφέρθηκε η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Κυριακής, η κυρία Γκάγκα σημείωσε:

«Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα. Είναι σημαντικό να είμαστε προφυλαγμένοι, να είμαστε εμβολιασμένοι και να συνεχίσουμε να τηρούμε και τα μέτρα».

Όπως είπε, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

«Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να χρειαστεί μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «όσο λιγότερη διαμόλυνση υπάρχει, τόσο λιγότερη πιθανότητα έχει να αρρωστήσουν αυτοί, που το ανοσοποιητικό τους είναι χαμηλότερα».

Ακόμη, η γιατρός επανέλαβε, πως βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορονοϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά και κατάλοιπα στους πνεύμονες. «Δεν είναι το καθημερινό που βλέπουμε, αλλά βλέπουμε. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν υπολείμματα στο τρίμηνο και θα χρειαστεί να τους ξαναδούμε», σημείωσε.


Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκτός από τους εκπαιδευτικούς, στο μικροσκόπιο βρίσκονται και

οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων και η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική, οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, την ύδρευση, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα νέα συμπτώματα της Covid-19: Οι διαφορές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων