ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Επιδόθηκαν τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων – Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη (2/9)

ΠΟΕΔΗΝ
«Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.
INTIME NEWS

Με νέα στάση εργασίας και κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Ταυτόχρονα καλεί όλους τους υγειονομικούς να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, έστω και τις τελευταίες ημέρες, διαμηνύει όμως ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει να χάσει κάποιος τη δουλειά του. 

Ήδη επιδόθηκαν τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων. Σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έχουν βγει εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. «Είναι άδικο μετά από 19 μήνες, συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Μέχρι χθες ήταν ασφαλείς για το σύστημα και εργάσθηκαν στην πρώτη γραμμή περιθάλποντας ασθενείς και από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου θα είναι επικίνδυνοι. Στα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν τα νοσοκομεία περιλαμβάνεται η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων! Αυτό είναι το σχέδιο αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία. Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό των συναδέλφων που διαθέτουν φυσική ανοσία). Περισσότερο από κάθε επαγγελματική ομάδα που μας κουνάνε το δάκτυλο δημοσίως. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό, για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ΠΟΕΔΗΝ «έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού» και καλεί όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Παράλληλα, όμως, δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο» προειδοποιεί.

Για την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021, προκηρύσσεται στάση σργασίας 10.00 – 15.00. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και στις πύλες των νοσοκομείων.

Πλεύρης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισαν στις πρώτες τους δηλώσεις μετά τον ανασχηματισμό ότι ο νόμος που προβλέπει αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία θα εφαρμοστεί.

«Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε. Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, το πρωί της Τετάρτης (01/09/2021).

Από την πλευρά της, η κυρία Γκάγκα παρακάλεσε τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. «Καλό είναι να εμβολιαστούν όσο νωρίτερα. Έχουμε πολύ λίγο προσωπικό στο “Σωτηρία” που δεν έχει εμβολιαστεί. Εφαρμόζεται ο νόμος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Πέντε μύθοι γύρω από μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Ανασχηματισμός: Οι «χειρουργικές» αλλαγές, η απόδοση ευθυνών και ο διακομματικός χαρακτήρας

Ρουμπέν Σεμέδο: Η ιατροδικαστική έκθεση, οι καταθέσεις των κοριτσιών και το «χακάρισμα» της μάνας